Do roku 2030 překoná umělá inteligence tu lidskou, těší se vizionář Googlu

Raymond Kurzweil

Raymond Kurzweil Zdroj: profimedia

Vědec Stephen Hawking
Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor.
Stephen Hawking
Stephen Hawking
Já vás tam dostanu, nebojte se.
11
Fotogalerie

Ray Kurzweil, šéf technologického vývoje v Googlu a významný futurista prohlásil, že během dvanácti let budou mít počítače vyšší inteligenci než lidé. Doposud se z jeho 147 prognóz od roku 1990 vyplnilo 86 procent. Stephen Hawking, Elon Musk nebo Bill Gates před touto budoucností varují, Kurzweil se naopak těší na lepší život.

Stav, kdy se zejména pomocí umělé inteligence vytvoří stroje s inteligencí převyšující lidskou a rapidně se tak urychlí technologický pokrok daleko za schopnosti lidské mysli, dříve nebo později nastane, shodují se vědci. Neshodují se však v tom, co bude poté.

Obvyklé představy o zotročení lidstva roboty považuje Kurzweil za nereálné sci-fi. „Ve skutečnosti nás stroje posilují. Máme možnost stát se lepšími lidmi, posunout své hodnoty na vyšší úroveň,“ tvrdil na texaské SXSW konferenci na počátku týdne. Podle něj se mozková kůra – část mozku, která ovládá naše myšlení – bude schopna připojit ke cloudu a budeme moci využívat její větší část. To nám umožní rychleji rozvíjet svou mysl, zdokonalit se v hudbě či být vtipnějšími. S tímto názorem se mnozí neztotožňují a tvrdí, že je čeho se obávat.

Těm, kteří vidí kybernetickou společnost spíš jako fantasy než jako budoucnost, Kurzweil sděluje, že již dnes mají někteří pacienti Parkinsonovy nemoci počítače jako součást svých mozků. Namísto scénáře o převzetí moci strojů nad lidmi se domnívá, že nastane jedinečná synergie člověka a technologií. „Počítače s lidskou inteligencí budou součástí našich těl. Není to daleká budoucnost,“ řekl.

Ray Kurzweil v minulosti například predikoval, že v roce 1990 porazí počítač člověka v šachu, a to do roku 1998 – v roce 1997 se tak stalo. Dále, že na počátku 2000 bude umožněno postiženým pomocí „vnějších kostí“ hýbat s končetinami – předpověď se též naplnila. Kurzweil obdržel 20 čestných uznání udělených americkými prezidenty, je autorem sedmi knih a hlavním vynálezcem mnoha průlomových nástrojů – prvního převaděče řeči do písma pro slepce nebo prvního CCD plochého scanneru.