Do saského Oybinu jezdí parní vlak

Jen něco přes hodinu a půl trvá cesta z Liberce do krásného lázeňského městečka Kurort Oybin v sousedním Německu.

Na výletním místě turisté najdou romantickou zříceninu hradu a kláštera a množství značených turistických cest. Nejezděte tentokrát autem, ale nechte se svézt vlakem. A to dokonce parním.

Cesta do Oybinu je snadná i cenově dostupná. Turisté si mohou koupit výhodnou jízdenku Libnet+, která není omezená počtem kilometrů, a za tři sta dvacet korun může celý den cestovat až pět lidí po Libereckém kraji a trasách, které náležejí německému dopravnímu svazu ZVON a polskému PKS, tedy i do Oybinu a zpět. Z Liberce jede vlak do Žitavy, kde se přestupuje na úzkokolejnou trať a historický parní vlak do Bertsdorfu. Unikátní trať tam funguje od roku 1880 a ročně se po ní projede asi sto tisíc lidí. K tomu vlak potřebuje přibližně tisíc tun černého uhlí z Polska. Ve vlaku si turisté mohou koupit občerstvení a za pěkného počasí se pokochat výhledem z otevřeného vagónu. Příležitostně jim k tomu zahraje i živá hudba. Z Bertsdorfu pak vlak pokračuje buď do městeček Kurort Jonsdorf nebo Kurort Oybin.

Celá tato oblast sice dnes leží v německém Sasku, ale má slovanskou historii. Hrad Oybin založil na začátku 14. století Jindřich z Lipé (z dnešní České Lípy). O několik let později předal Jindřich celé území Janu Lucemburskému. Jeho syn Karel IV. celý hrad přestavěl a vedle něho vybudoval císařský palác a klášter, jehož impozantní stěny dodnes Oybinu dominují. Karel IV. rád své oybinské sídlo navštěvoval.

Do města za památkami, ale i jídlem a pivem

Jeho mohutnost mu zaručovala bezpečnost a jasně dokazovala jeho moc nad celým Žitavskem. Z hradu toho dnes mnoho nezbylo. V šestnáctém století totiž obě stavby výrazně poničil blesk a později zřícení skalního masivu, na němž byl vystavěn.

Přesto jsou na místě patrné například pozůstatky domu pro služebnictvo, knihovna, kaple svatého Václava, hřbitov anebo obytná věž, kde je dnes expozice pojednávající o historii Oybinu. Dochované stěny kláštera navíc vytvářejí úžasnou akustiku a v létě se tam často pořádají koncerty.

Vstup do areálu zříceniny stojí dospělého čtyři eura, studenta nebo důchodce tři a dítě od šesti do šestnácti let dvě. Rodiny mohou využít speciálního skupinového vstupného deset euro pro dva dospělé a až čtyři děti. Od dubna do října je otevírací doba od devíti hodin dopoledne do šesti odpoledne. Turisté mají na místě k dispozici letáky s informacemi o jednotlivých stanovištích v jejich jazyce.

Ve městě Oybin mohou turisté nahlédnout i do malého horského barokního kostela s krásně malovaným rokokovým zařízením. Městečko leží v saské části Lužických hor, v Žitavských horách a vede z něj množství turistických značek, které návštěvníky zavedou například na vrcholy Hvozd, Töpfer nebo Ameisenberg, odkud je krásný výhled. Cesty navíc vedou lesem mezi pískovcovými skalami často vyhledávanými horolezci. Ve městě je samozřejmě i několik restaurací, které vedle teplé kuchyně nabízejí i místní piva například z pivovarů Löbau a Eibau.

Do Žitavy lze pohodlně dojet i autem. Je totiž potřeba počítat s tím, že samostatná cesta parním vláčkem vyjde docela draho. Zpáteční jízdenka pro dospělého stojí dvanáct euro, mládež od patnácti do sedmnácti zaplatí sedm, děti do čtrnácti let jezdí zadarmo.

V hlavní sezoně o víkendu odjíždí parní vlak ze Žitavy do Oybinu každou hodinu od půl deváté do pěti. V pracovní dny jen každé dvě hodiny. Zpět vyráží poslední vlak před šestou odpoledne, od pondělí do pátku už před čtvrtou hodinou.