Do skanzenu na předvánoční akce

Skanzen s lidovou architekturou z Valašska připravuje i v zimním období řadu atraktivních akcí.

Hezkou předvánoční atmosféru mohou lidé zažít ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Hned v sobotu 10. prosince mohou zájemci navštívit v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu Vánoční jarmark. Jeho součástí bude nabídka dárků tradičních řemeslníků a bohatý zvykoslovný program Š ten doplní obchůzky mikulášské družiny. Letos očekávají ve skanzenu rekordní počet prodejců, má jich být víc než stovka.

Janíkova stodola nabídne ve čtvrtek 15. prosince program Vánoční setkání. Dva víkendové dny Š 17. a 18. prosince už v muzeu zavládne pravá vánoční atmosféra. Návštěvníci skanzenu uvidí živý betlém Š lidovou hru podle Evangelia svatého Matouše.

Vánoce na dědině

„Vyvrcholením zimní sezony bude 11. února příštího roku tradiční program s názvem Masopust. Ten nabídne také obchůzky masopustních masek a pochovávání basy. Součástí akce bude soutěž o nejlepší valašskou klobásu a nejlepší valašskou tlačenku,“ uvedl mluvčí Valašského muzea v přírodě Daniel Šamánek.

Zimní akce patří podle něj v celoročním programu Valašského muzea v přírodě mezi nejvyhledávanější. Skanzen nemá na rozdíl od hradů a zámků zavřeno přes celou zimu, ale pouze v listopadu.

Už 5. prosince skanzen nabídl návštěvníkům mikulášský podvečer spojený s prohlídkou areálu a mikulášskou nadílkou. O den později začala akce Vánoce na dědině, která trvá do 15. prosince. Je to tradiční program pro objednané školy a skupiny s ukázkami zimních prací, přípravy vánočních svátků a zvykosloví.

Stejně jako jiné roky se pracovníci muzea proměňují v těchto dnech v hospodyně a hospodáře, pana učitele, řemeslníky, Mikuláše a čerty. A návštěvníci se s nimi vydají na vánoční cestu v minulém století. „S vánoční koledou se vydáme na putování dědinou. Mikuláš pro ty hodné vždy najde v koši dobrotu. Za ním ale poskakuje čertovská družina a těší se, že objeví nějakého hříšníka. Můžeme se podívat do vyhřátých chalup, ve kterých nás čeká nějaké překvapení: vaření čokolády na stromeček, práce řezbáře, pečení a zdobení perníčků, práce kováře. Nechybí pečení mikulášského pečiva, předení a tkaní, ukázky vyšívání, lidových zvyků, pečení vánočních oplatek, odlévání svíček,“ popisuje Šamánek.

Chybí jen sníh

Na závěr prohlídky čeká návštěvníky příjemné posezení v chalupě z Miloňova. V peci praská oheň a osvětluje jizbu, která je provoněná perníkem a čajem z devatera kvítí. Povídání o Vánocích a štědrovečerní večeři na Valašsku ukončí celou prohlídku. Do ticha zazní syčení a pod okny se mihne bílá postava. To Lucka obchází chalupy.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm je druhé nejstarší ve střední Evropě. V roce 1925 je založili bratři Alois a Bohumír Jaroňkové. Nyní ho tvoří tři areály: Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina. K muzeu patří od roku 1995 také dvě secesní ubytovny Libušín a Maměnka na Pustevnách, které postavili podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.

Rožnovský skanzen si letos do konce října prohlédlo téměř 260 tisíc návštěvníků. „I přes vánoční období k nám přijdou tisíce lidí. Klepali nám tu i v listopadu, kdy jsme měli zavřeno, například turisté z Japonska. Pokud máme čas a jsou tu průvodci, tak se dá prohlídka domluvit i individuálně a vycházíme lidem vstříc,“ dodal Šamánek.

Přeje si, aby už co nejdřív napadl sníh. „Vánočním programům ve skanzenu bez sněhu přece jen něco chybí,“ tvrdí mluvčí.

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM VALAŠSKÉHO MUZEA

* Do 15. 12. Vánoce na dědině
* 10. 12. Vánoční jarmark
* 15. 12. Vánoční setkání v Janíkově stodole
* 17. - 18. 12. Živý betlém