Do transplantace hlavy schází půl roku. Prvním pacientem bude Číňan

Sergio Canavero

Sergio Canavero Zdroj: profimedia.cz

Neurochirurg Sergio Canavero prozradil další detaily o potřebných procedurách v rámci příprav na provedení první transplantace těla na světě.

Italský specialista uvádí, že už přeťal a následně opět spojil míchu psa. Poté oddělil a znovu připojil k tělu hlavu opice. Letos v březnu pak publikoval studii s detaily o tom, jak „vytvořil“ několik dvouhlavých hlodavců. Sergio Canavero uvedl, že devíti hlodavcům už po 28 dnech léčby vrátil hybnost po přerušení míchy. Učinil tak pomocí speciálního roztoku. „Je to významný milník v naší práci,“ prohlásil Canavero pro web Newsweek.com. Všechny dosavadní experimenty posouvají Itala píď za pídí k letošnímu prosinci, kdy by měl vést první transplantaci těla na světě.

Ve studii publikované v polovině června vědec tvrdí, že společně se svým týmem prokázal funkčnost zvláštního typu polyetylen-glykolu (PEG), plastového roztoku, kterému zjednodušeně říká „lepidlo“. Právě PEG již dříve na konferenci TED Talk označil jako speciální biopojivo, které je klíčem k transplantaci těla – často nepřesně označované jako „transplantace hlavy“, byť tento název zní lépe.

Všichni hlodavci včetně jednoho, který zemřel dříve, žili po zákroku pouhý měsíc. Canavero nespecifikoval, zda byli utraceni, nebo pošli na komplikace. Jejich udržení při životě nicméně nebylo hlavním cílem pokusů. Podle chirurga bylo třeba napřed projít a vyzkoušet všechny procedury, které budou zapotřebí při finálním zákroku na člověku.

Za pozornost přitom stojí, že s PEG pracovali lékaři již ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století, když se pokoušeli napojit hlavu psa na tělo jiného. Od experimentů však vzhledem ke krátké době, po kterou pokusné subjekty přežívaly, ustoupili. Proceduru loni údajně úspěšně provedl právě Canavero, který ji označil za ověření konceptu. Opět ale neuvedl, jak dlouho pes po zákroku žil. 

A právě kvůli nedokonalému zveřejňování podrobností čelí chirurg kritice odborné veřejnosti. Mnozí jej předloni dokonce označili za šarlatána a PR loutku. Canavero nicméně argumentuje, stejně jako jeho předchůdci a teoretici, že vše funguje a že jde o veskrze ušlechtilou snahu, která otevře cestu k záchraně životů – například pacientů se spinální svalovou atrofií nebo amyotrofickou laterální sklerózou.

Podle Canavera vše běží, jak má, ale přesto jedna velká změna nastala. Chirurg koncem dubna potvrdil, že prvním pacientem nebude již loni představený Rus Valerij Spiridonov, ale zatím nevybraný čínský občan.

Celá oprace se má rovněž konat v Číně. S Číňany ostatně Canavero intenzivně spolupracuje v rámci svých dříve publikovaných studií. Jako spluautory v nich uvádí hned patnáct čínských lékařů. Canavero je podle všeho na první operaci připraven. Je však na ni – a hlavně její výsledek – připraveno lidstvo?

Největší překážky unikátního zákroku

Uchování při životě: Jako při každé transplantaci musí být darovaný orgán udržen v životaschopném stavu. To zajišťuje aplikace podchlazeného solného roztoku. Ledviny tak vydrží až 48 hodin, játra 24 hodin a srdce pět až deset hodin. Hlava je nicméně jednou z nejkomplikovanějších částí těla, její oddělení vede k dramatickému poklesu krevního tlaku a s ním spojenému poklesu okysličení mozku, který vyvolá kóma a smrt. Tuto obtíž Canavero údajně vyřešil v dubnu, kdy na potkana přišil myší hlavu, kterou v průběhu přípravných procedur napojil na krevní oběh třetího potkana.

Imunitní systém: Při transplantacích se využívají imunosupresiva, která zabrání, aby bílé krvinky v těle pacienta napadaly nový orgán – poskytuje to čas, aby si tělo na změnu zvyklo. Vzhledem ke komplexnosti hlavy, respektive celého těla, existuje při Canaverově operaci extrémní riziko odmítnutí orgánu. Chirurg zatím přesně neuvedl, jak je hodlá snížit.

Rychlost: Aby procedura byla úspěšná, měla by být provedena co nejrychleji, optimálně během jediné hodiny. Canavero v tomto ohledu potvrdil, že zákrok bude probíhat simultánně, oddělení hlav prý nastane naráz a těla budou ve stavu srdeční zástavy.

Spojení mích: Aby hlava nové tělo dokázala ovládat, musejí srůst nervová vlákna v míše. Kromě využití PEG Canavero plánuje, že pacient bude měsíc po zákroku udržován v kómatu, jinak „špageta“, jak míchu nazývá, správně nesroste. Tak dlouhé udržování kómatu je však rizikové. Často se rozbují infekce, vznikají krevní sraženiny a snižuje se mozková aktivita.

Zkušenosti: Sergio Canavero potřebuje získat co nejvíc praxe, ať už s oddělováním hlav či udržováním těl při životě. Zároveň musí stále ověřovat regenerativní vliv PEG. Výše zmíněný pokus s přerušením páteří myšek hodlá údajně „velmi brzo zopakovat“. Na pořadu dne jsou prý také opakovaná cvičení s hlavami opic či psů.