Dopad na klienta kvůli zrušení specializace stavebních spořitelen

Odlišné podmínky pro poskytování stavebního spoření univerzální bankou a stavební spořitelnou, jak navrhuje ministerstvo financí, vyústí nevyhnutelně v omezení jistot klientů.

Tím ale dopady návrhu nekončí. Banky nebudou mít důvod nabízet překlenovací úvěry ze stavebního spoření a v delší budoucnosti stavební spoření jako produkt postupně zanikne, alespoň si to myslí Vojtěch Lukáš, předseda Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS). „Ministerstvo navrhuje, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky, a to bez jakýchkoli omezení. Stejný produkt tak budou moci poskytovat dva typy subjektů, přičemž každý bude mít naprosto odlišné podmínky. To je nepochopitelné,“ říká Vojtěch Lukáš.

Podle AČSS návrh nevyhnutelně v první fázi vyústí v omezení jistot klientů. „Klienti si samozřejmě mohou říct, že to pro ně není vůbec nic dramatického. Prostě ‚vyhrají‘ univerzální banky, byť neférovým způsobem, a tím to ‚skončí‘. Opak je však pravdou – dopady vládní změny budou pokračovat. Jaký budou mít univerzální banky důvod poskytovat výše zmíněné překlenovací úvěry, když nebudou mít zákonem omezeno nakládání se zdroji? Samozřejmě zcela minimální,“ dodává Vojtěch Lukáš.

#####V sázce jsou překlenovací úvěry

Fází překlenovacího úvěru přitom začíná 85 % všech úvěrů od stavebních spořitelen, přičemž jejich úročení je oproti jiným formám půjček bez zástavy nemovitosti nesrovnatelně nižší. Jejich výhodnost je dána nastavením podmínek stavebního spoření, které je státem (zákonem o stavebním spoření) pečlivě regulováno. Nový návrh všechno staví na hlavu, ačkoli to nemusí být na první pohled patrné.

Banky tak budou mít jedinou povinnost – dávat úvěry ze stavebního spoření. S ostatními penězi budou nakládat podle svého uvážení. To už klienti výrazně pocítí. Prostě si na úvěr na rekonstrukci, modernizaci či nákup nového bydlení budou muset počkat nebo zvolit jinou možnost. „Nákup nového bydlení samozřejmě řeší hypoteční úvěry, ale co menší úvěry? To je doména stavebního spoření, která skončí,“ říká předseda asociace. Paradoxní navíc je, že stát tímto opatřením nic nezíská. Naopak, stavební spoření v pojetí univerzálních bank bude spíše výhodným spořicím produktem než produktem, který za výhodnějších podmínek pomáhá financovat základní sociální potřeby občana.

V univerzálních bankách navíc stavební spoření narazí na úplně jiný finanční svět. Stavební spoření je založeno na vytvoření kolektivu, na půjčování reálných peněz a vztahu mezi úročení vkladů a úvěrů. Protože jde o velmi konzervativní, bezpečný a stabilní produkt, považují ho mnozí kritikové za zastaralý a nehodící se do 3. tisíciletí.

„Tento střet s moderním bankovnictvím může mít jediný výsledek: zánik tradičního produktu,“ upozorňuje Lukáš a dodává: „Je smutné, že ministerstvo financí v odůvodnění návrhu opomíjí řadu nevyhnutelných důsledků. Proto jsme považovali za nutné na reálné dopady upozornit.“