Dopravní přestupky za hranicemi už nezůstanou bez trestu

Řidiči již nebudou moci páchat dopravní přestupky v zahraničí beztrestně. Evropský parlament dnes schválil směrnici, která umožňuje přeshraniční vymáhání pokut u nejzávažnějších přestupků. Národní vlády budou mít dva roky na převedení pravidel do národní legislativy, chybí již jen formální souhlas členských států EU.

Státy budou moci vymáhat pokuty u celkem osmi nejzávažnějších dopravních přestupků - nedovolená rychlost, jízda na červenou, jízda bez bezpečnostního pásu, jízda pod vlivem alkoholu, jízda pod vlivem drog, jízda na motocyklu bez ochranné helmy, neoprávněné využití odstavného pruhu a telefonování za jízdy. Tyto přestupky přitom mají na svědomí 75 procent smrtelných nehod v celé Evropské unii.

Dosud bylo pro policisty velmi složité vyhledat řidiče osobního vozu, který byl registrován v zahraničí. To by mělo změnit propojení národních registrů. Výzvu k uhrazení pokuty automaticky dostává majitel vozu a pokud auto neřídil, musí policejním úřadům poskytnout přesnou totožnost řidiče, který měl spáchat přestupek.

Možnost vyhnout se pokutě nicméně existuje, byť to nebude v moci majitelů vozu, ale v moci státu, kde řidič přestupek spáchal. Pokud pro něj bude vymáhání pokuty dražší než její výše, může od něj upustit. Celý proces zdražují například překlady. Majitel vozu totiž musí dostat výzvu k uhrazení pokuty v jazyce, v němž jsou vedeny doklady k autu. Podle expertů se státům vyplatí vymáhat sankce vyšší než 70 (1680 korun) nebo 80 eur (1920 korun).