Dostat dítě do jeslí je velký problém

O jesle je v Opavě zájem. Najít volné místo pro dvouleté dítě není žádná legrace.

Dvaatřicetiletá Markéta Tončíková dostala před měsícem lákavou pracovní nabídku. Svou dvouletou dceru chtěla dát do jeslí, v Opavě však není místo. Nezbývá jí nic jiného, než čekat, nebo si připlatit za soukromé hlídání.
„Chtěla jsem začít znovu pracovat. Ale v jeslích mají plno. Jako pracující maminka mám sice přednost, ale musím napřed počkat, až se nějaké to místo uvolní,” popisuje Tončíková, která původně chtěla být doma až do dceřiných tří let a prošvihla tak jarní zápis do jeslí. Práci i přesto vzala a dceru zatím hlídá kamarádka. Do jeslí sem tam zavolá, ale zatím nemá štěstí. Do školky dceru nevezmou, není ještě úplně samostatná.

Plno až po strop

V Opavě jsou jedny městské jesle. „O jesličky je velký zájem. Momentálně jsme naplnění doslova po strop. A máme i další zájemce, kteří by k nám chtěli dát své děti, ale nemáme je kam dát,” potvrzuje zástupkyně ředitelky MŠ Olomoucká, ke které opavské jesle na Čajkovského ulici patří, Naděžda Nováková.
Do jeslí chodí děti maminek, které se vrátily do práce, i ty, jejichž maminky jsou doma na mateřské. V těchto případech ale mohou děti jesle navštěvovat jen pět dní v měsíci. „Rozšiřovat jesle nebudeme. Reagujeme podle zájmu rodičů. Teď například přibereme zdravotní sestru, protože je velký zájem o umístění těch menších dětí. Pokud chce jít maminka do práce, vezmou jí dítě i mateřské školky, pokud je samostatné,” uvedla vedoucí odboru školství opavského magistrátu Miroslava Konečná.
O zájmu maminek dávat malé děti do společného zařízení svědčí i rozjezd mikroškolky pro děti od jednoho do čtyř let. Otevřela v září a je financovaná z grantu EU na podporu návratu maminek do práce. I přes výrazně vyšší cenu ve srovnání s jeslemi je o ni zájem.
„Kapacita je patnáct dětí, teď jich tu máme jedenáct,” říká ředitelka Jaroslava Vráblová. Děti tu chodí plavat do bazénu a mají dokonce angličtinu.