Dotace zvelebí ústecká města. Vznikají místa pro sport i parkování

Sedmička zjistila, kam půjdou peníze z městských pokladen a dotací ve městech Ústeckého kraje v roce 2012.

Heslem pro rok 2012 je na radnicích měst Ústeckého kraje „doprava“. Tedy rozšiřování možností individuální i hromadné dopravy a budování nových parkovacích míst.

V Ústí nad Labem mají sice rozpočtové provizorium, ale už vědí, že na jaře budou navíc pokračovat v opravě domu kultury. V Litoměřicích chystají v Česku ojedinělý energetický projekt. Čekají ale, jak dopadnou s žádostí o dotaci. Právě díky dotacím se obyvatelé ústeckých měst v roce uplynulém dočkali například oprav sportovišť a děti mají zateplené školky a školy.

Litoměřice

„Období velkých a finančně náročných akcí, jako byla stavba domova seniorů na Dómském pahorku, modernizace a dostavba zimního stadionu nebo oprava gotického hradu pro Litoměřice, skončilo,“ uvedla tisková mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová a dodala, že přednost dostanou v roce 2012 projekty, na které se podaří získat dotaci.

„Nejdůležitější je dokončení projektu geotermální energie, který v případě uskutečnění zajistí rozvoj města na mnoho let dopředu,“ věří starosta Ladislav Chlupáč. O podobný projekt se v Litoměřicích pokoušejí jako první v Česku.

Když získají dotaci, počítá vedení města s investicí devíti milionů korun do modernizace autobusového nádraží. Další čtyři miliony půjdou v tomto roce na revitalizaci Jiráskových sadů, na niž obdržely Litoměřice grant pětadvacet milionů korun od nadace Proměny.

Podle Břeňové budou pokračovat opravy mateřských a základních škol, chodníků a silnic. Řidiči se dočkají dalších parkovacích míst na sídlištích v pokratické Ladově ulici.

Ústí nad Labem

V Ústí trvá rozpočtové provizorium. Rozpočet by měli zastupitelé schválit v prvních měsících roku. Přesto se na jaře počítá s pokračováním několikrát odložené opravy domu kultury, zejména vstupních prostor a hlavního sálu.

Dokončení Sektorového centra s hřištěm pro hokejbal, multifunkčním hřištěm včetně cyklostezek a odpočinkových částí podle mluvčího kanceláře primátora Jaroslava Kouby uvítá mládež i rodiny s dětmi. „Vznikne klidová zóna na největším sídlišti v Ústí nad Labem,“ konstatuje Kouba.

Kanalizace Habrovice -Strážky je další investicí, na kterou město přispívá, ale stejně jako u dalších uvedených většinu ceny zaplatí dotace. Kanalizaci připojí na centrální kanalizační síť ústící do centrální čistírny odpadních vod v Neštěmicích. Jde o část rozsáhlého projektu, jehož cílem je vybudovat kanalizaci v městských částech. Ústečané se dočkají vylepšení povrchu silnic a chodníků a nových přechodů.

Teplice

Celkový schválený objem investičních akcí pro rok 2012 v Teplicích činí 284 milionů korun. Například na pořízení trolejbusů město vyčlenilo pětatřicet milionů, na opravy ulic a chodníků třiašedesát milionů korun. Z toho jde do Kollárovy ulice osmnáct milionů a do Rybniční skoro dvaadvacet milionů korun. Opravy veřejného osvětlení budou stát jednatřicet milionů korun. Pokud Teplice dostanou dotace, plánují zateplení základních škol Maršovská, Edisonova a Plynárenská a bytových domů Buzulucká 376 a 377.

„Kromě obnovy trolejbusů nadále pracujeme na projektu bezbariérového města. Vytváříme nástupní ostrůvky pro nízkopodlažní trolejbusy a autobusy, a zvyšujeme tím bezpečnost, atraktivitu a dostupnost městské hromadné dopravy pro lidi, kteří mají potíže s chůzí, seniory, matky s dětmi a lázeňské hosty,“ vyjmenovává vedoucí finančního odboru teplického magistrátu Roman Jodas. Dojde ale i na nové chodníky a přechody pro chodce.

Most

Zchátralý dům na Zahražanech v Mostě strhli loni a ještě i letos budou pokračovat ve vyrovnání terénu, jeho zatravnění a osazení další zelení. Náklady se tak vyšplhají na jedenáct a půl milionu korun.

Klára Vydrová z tiskového oddělení mosteckého magistrátu připomíná rozsáhlou a nákladnou opravu sportovního areálu, do které město vložilo čtvrt miliardy korun. „Loni jsme zaplatili sto devadesát milionů korun. V hale nezůstal kámen na kameni. Opravou prošla velká i malá sportovní hala, jejich fasády, střechy, dělníci vyměnili všechny prosklené obvodové stěny a inženýrské sítě. Nové je veškeré zázemí pro sportovce, diváky i zaměstnance,“ říká Vydrová.

Prioritou města zůstávají i letos údržba a opravy silnic a výstavba nových parkovišť, přičemž do 183 nových míst šlo přes deset milionů korun. Pokračuje také zateplování mateřských škol. K již hotovým školkám se brzy přiřadí školky v ulicích Komořanská, Jana Kříže, Františka Malíka a U Cáchovny.

„Nové fasády zdobí i základní školy, například ve Zlatnické ulici. Před dokončením je jeden pavilon a tělocvična základní školy v ulici Zdeňka Štěpánka, ve 4., 8. a 11. základní škole vyměnili dělníci stará okna za plastová, zateplení fasád se budovy dočkají na jaře 2012,“ vyjmenovává Vydrová.

Chomutov

Největší chomutovskou investicí i v roce 2012 budou podle tiskové mluvčí města Šárky Schönové dva několikaleté projekty integrovaného plánu rozvoje města. Jednak projekt Sídliště, místo pro život a také areál bývalých kasáren na Zadních Vinohradech.

Prvně jmenovaný je souhrnem projektů, ve kterých si jednotliví vlastníci s pomocí dotačních peněz opravili v předchozích dvou letech bytové domy.

Letos rada města počítá s osmapadesáti miliony, které půjdou do zvelebení veřejných prostranství na sídlištích. Úpravy zahrnují zastávky městské hromadné dopravy, sportoviště, hřiště, chodníky, silnice, bezbariérová řešení, parkování, zeleň.

„Výstavbu kulturně-sportovního areálu bývalých kasáren na Zadních Vinohradech jsme zahájili už v roce 2009. Loni skončila stavba zimního stadionu s tréninkovou halou a kulturně-společenského centra se dvěma kinosály. Letos by stavbaři měli dokončit dva letní stadiony za sto dvaačtyřicet milionů, oddychově relaxační centrum s bazénem a vodními atrakcemi za dvě stě třicet šest milionů,“ sděluje plány Schönová. V areálu bude parkoviště za dvanáct a půl milionu a za dalších šestatřicet milionů korun zeleň, dětské hřiště a informační systém.

Děčín

Také v Děčíně budou pokračovat v projektech integrovaného plánu rozvoje města, jak informovala mluvčí Markéta Lakomá. Na mysli má třeba opravy děčínského zámku a stavbu nové knihovny a multimediálního kulturního centra na místě bývalého společenského domu Atlantik. Celková cena za modernizaci zámku dosáhne skoro 162 milionů korun, z toho činí dotace bezmála 150 milionů korun. A na kulturní centrum, které by měli dělníci dokončit na podzim, radní vyčlenili 144 milionů korun, přičemž z dotací by mělo jít skoro 123 milionů korun.

Opravou jižního zámeckého křídla rozšíří expozici a prodlouží prohlídkový okruh, jeho zázemí i skladové prostory a aranžérny.

„Oprava zámku vyřeší i bezbariérový přístup výtahem, nové budou i bezbariérové toalety a kulturně-společenské centrum s multifunkčním sálem,“ uvedla Lakomá. V bývalém Atlantiku vznikne kromě městské knihovny také infocentrum, bufet a veřejné toalety.

Louny

„Za nejdůležitější letos považujeme dokončení zateplení Základní školy 28. října a její střechy u pavilonu C. Navazují na stavební úpravy části pavilonu A z loňského roku. Díky nim je tam nová mateřská škola pro padesát dětí,“ připomněla Jitka Bažantová z odboru rozvoje města Louny. Školu, která letos oslaví čtyřicet let od založení, nově pojmenují po kapitánu Otakaru Jarošovi, československém důstojníku, účastníkovi zahraničního odboje, jenž padl v bitvě u Sokolova. Narodil se 1. srpna 1912 v Lounech.