Doufám, že aspoň zmrznou klíšťata

Moderátorka a herečka Tereza Kostková kritizuje italského kapitána a věří konopí jako léku.

Zkáza Concordie

Tečka za pátráním na Costa Concordii. Italští potápěči ukončili pátrání po pohřešovaných v zatopené výletní lodi. Dosud objevili sedmnáct obětí, dalších patnáct pasažérů pohřešovali. Pátek třináctého ledna byl tragickým dnem pro více než čtyři tisíce lidí na výletní lodi, která ztroskotala u břehů italského ostrova Giglio. Hlavním viníkem je patrně kapitán Francesco Schettino, který prý loď navedl příliš blízko ke břehu.

Jak to vidí herečka Tereza Kostková? „Souvislost s pátkem třináctého bych viděla jen jako okrajový „smutný špílec“ osudu. Jinak to vypadá zase na lidský faktor nezodpovědnosti, nedostatečné fundovanosti nebo souhry všeho dohromady. Kolikrát taková věc projde a nic se nestane, člověk si řekne: No vida, nemusí být vždycky všechno tip top. Ale když to pak přijde! Tak si radši říkám: Tip top by to být mělo pokud možno vždy,“ tvrdí Kostková.

Práva na odpis

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni musí uzavřít svůj pětiletý magisterský obor. Nad existencí celé fakulty je jeden velký otazník. Právnická fakulta přišla už dříve o akreditaci na doktorské obory. V minulosti měla problém s rychlostudiem a pochybně udělovanými diplomy.

„Nerada soudím, nejsem-li zasvěcena osobní zkušeností. Ale z plzeňské kauzy už si střílí kde kdo, asi tam bude pravdy více než ve šprochu. Patrně je tedy čistka v pořádku,“ míní Tereza Kostková.

Proti ministrovi

Přes tisíc studentů vyšlo minulou středu odpoledne do brněnských ulic. Studenti hlasitě odmítli stávající návrhy reforem vysokého školství. Zapřáhli se do pluhu a ministru Josefu Dobešovi vzkázali, že to „zvoral“. Pokud vláda i ministerstvo nevyslyší jejich požadavky, přistoupí k dalším krokům. Jsou už v kontaktu se zástupci škol z celé republiky, které vyzvou k podobným společným protestům.

„Už dlouho nejsem studující a nejsem tak v obraze, jak by se slušelo. Zatím mě zajímá kvůli mému synovi pouze školství základní,“ přiznává Kostková. Reforma školství je ale podle ní víc než na místě. „Vůbec by měla být úroveň škol a učitelů na nejpřednějších pozicích. A jestli by někam měly putovat peníze, tak do institucí vzdělání. A úplně všechno zadarmo být nemusí, ani nemůže,“ dodává k tomu.

Konopí na předpis

Pohled na konopí a marihuanu, která se z něj získává, se v Česku mění. Skupina poslanců z pěti hlavních parlamentních stran navrhla, aby bylo konopí nově na předpis. Nemocným má pomáhat zmírnit bolest.

Tereza Kostková je pro. „Příroda nabízí mnoho věcí, které mohou být stejně tak dobře lékem jako jedem. Záleží, kdy kdo kde proč a kolik toho užívá. Takže ano, i konopí. Proč ne,“ říká.

Extrémní mrazy

Neobvykle mrazivé dny nastaly na přelomu ledna a února. Například v pátek 3. února na stanici na Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku naměřili minus 38,1 stupně Celsia. Padaly i další rekordy. Absolutní minimum je z roku 1929, kdy u Českých Budějovic naměřili minus 42,2 stupně Celsia.

„Zima je fakt tvrdá, ale pořád lepší než jaro v prosinci,“ konstatuje herečka a moderátorka a doufá, že snad zmrznou klíšťata.

Konec buřtů

Tradice pouličního prodeje občerstvení na Václavském náměstí vznikla v Praze už za první republiky. Párky, kaštany a zmrzlinu prodávali z pojízdných vozíků. Po druhé světové válce se prodej občerstvení soustředil do dvou až čtyř pevných stánků. Dnes je jejich počet podstatně vyšší a vedení pražského magistrátu chce, aby zmizely.

„Tradice je hezká věc. Jsem pro kiosky,“ říká jednoznačně Kostková. Magistrát chce stánky do konce roku ale zrušit a nahradit nižším počtem jednotných kiosků. Místo by měli mít prodejci novin, květin či pečiva.

„Jsem také rozhodně pro jiné než stávající karcinomy z přepáleného tuku. Květiny, pečivo zní sympaticky. A kdyby se třeba vrátily takové ty staré původní pojízdné vozíky na zmrzlinu, mělo by to půvab,“ vyjadřuje se herečka.

Housle z Titaniku

Patrně nejdražším artefaktem z potopeného Titaniku by se staly housle kapelníka Wallace Hartleyho, pokud se zjistí, že mu skutečně patřily, a poté půjdou do dražby. Rekord zatím drží klíče od pošty, které se v roce 2007 vydražily za zhruba tři miliony korun.

Hnědé kožené pouzdro nástroje zdobí iniciály WHH a housle mají vepsané věnování: „Pro Wallace ku příležitosti našeho zasnoubení, Maria.“ Což by mohlo vysvětlovat, proč Hartley tiskl housle ke svému hrudníku a proč se objevily spekulace, že housle skončily u jeho snoubenky. „S nadšením z nálezu bych rozhodně počkala, až jak to s potvrzením či vyvrácením pravosti dopadne,“ domnívá se herečka.