Dřevěná loď Uru – luxus po indicku

Stavba tradiční indické lodě Uru

Stavba tradiční indické lodě Uru Zdroj: Uru Aasin Ghan, profimedia.cz

Po nástupu lodních kontejnerů se zdálo, že s tradičním dřevěným plavidlem Uru, které křižovalo asijská moře po staletí, je provždy konec. Kovové krabice cestující z Asie do Evropy a USA přinesly revoluci do světového obchodu a staly se páteří asijské exportní ekonomiky. Přepraví se v nich téměř čtvrtina světového suchého nákladu. S rostoucí prosperitou v regionu Arabského zálivu však ožívá také tradiční výroba dřevěných lodí v Indii.

Kdysi velmi ceněná interkontinentální obchodní plavidla, mohutné Uru z Beypore na pobřeží Malabar, se stávají oblíbeným sběratelským předmětem. Lodě stavěné na míru chtějí kupci z celého světa.

Malabar dlouho sloužil jako brána Indie ke zbytku světa a pocházeli odtud nejlepší námořníci a obchodníci. Námořní obchod vděčil v minulosti za mnohé ze své slávy vládě Zamorinů z Calicutu, kde sídlí slavná loděnice Beypore. Zamorinové podporovali obchodní výměnu s Araby a Číňany a u indických břehů přivítali i slavného Portugalce, který sem připlul z Evropy lodí – Vasca da Gama. Malabar stále těží z dědictví Zamorinů a výrobci legendárních Uru opět prosperují.

Čtěte také:

Z vraku ztroskotané Costy Concordie je dnes atrakce pro turisty

Slovenské loděnice krachují, záchranné skutky chybí

Uru jsou indickou obdobou arabské plachetnice Dhow, která byla hlavním tahounem globálního obchodu, dokud ji nenahradila paroplavba. Plavidla Dhow a Uru vyplouvala z přístavů na Malabaru a v Gudžarátu a na svých palubách vozila koření, látky a nerosty do vzdálených přístavů východní Afriky a Arabského poloostrova. Pendlovala mezi obchodními centry, jako je Mombasa, Mogadišu, Kuvajt a Basra.

Stavba tradiční indické lodě UruStavba tradiční indické lodě Uru | Uru Aasin Ghan, profimedia.czTucty řemeslníků podle prototypu (nahoře) ručně vyrábějí, lakují a barví celodřevěnou loď, která stojí kolem milionu dolarů

Stejně jako dříve, výroba lodí v Beypore je i dnes pečlivě organizovaná, ale změnil se design a účel lodí. Lodě Uru se v Beypore začaly vyrábět původně proto, že byl ve zdejších lesích dostatek kvalitního teakového dřeva. Tento zásadní materiál se však dnes už většinou dováží z Barmy nebo Malajsie, kde je levnější. Výsledek je úchvatný. Dokončené Uru se spustí na vodu v blízkém ústí řeky a odsud je poté odtaženo jinou lodí, kterou sem poslal kupec. Uru nebyla vyrobena, aby vozila náklad, ale je to luxusní zboží, které není důvod vystavovat zbytečně nepřízni živlů v Indickém oceánu.

Uru v sobě spojuje tradiční design s luxusem jachty a mezi klienty zdejší loděnice najdeme většinou arabské boháče. Posledním, kdo Uru objednal, je bohatý katarský šejk. Jeho Uru, která se právě staví, měří přes 40 metrů a je vysoká sedm metrů. Jejím autorem je mladý architekt. Nejdříve vznikl prototyp a podle něho nyní tucty řemeslníků ručně vyrábějí, lakují a barví celodřevěnou loď, jejíž cena je milion dolarů.

Stavba tradiční indické lodě UruStavba tradiční indické lodě Uru | Uru Aasin Ghan, profimedia.cz

Taková loď slouží svému majiteli desítky let, jen občas s ní musí podniknout příjemnou povinnost a přirazit ke břehům Malabaru kvůli drobné opravě. Až se příště budete plavit Perským zálivem na své drahé jachtě a uvidíte na obzoru elegantní dřevěný palác, vězte, že je to Uru.