Drony: S čím vším nám pomáhají?

Zdroj: DronPro s.r.o.

Drony se postupně stávají běžnou součástí našeho života a už je jen málo z nás, kteří dron neviděli poletovat v parku nebo kolem turistických atrakcí. Dron ale neslouží jen jako hračka pro geeky nebo jako létající kamera pro fotografy a kameramany. Když pomineme armádní drony, které za nás bojují ve světových konfliktech několik desetiletí, už dnes civilní drony pomáhají v průmyslu, zemědělství, při záchranných operacích nebo logistice a přepravě lidí. Objevte jejich možnosti a nakoukněte do blízké budoucnosti.

Drony jako hbití výškoví pracovníci v průmyslu

Asi nejlogičtější cesta malých civilních dronů vedla do oblasti průmyslových inspekcí. Drony s kamerou, která má vysoké rozlišení a možnost kvalitního přiblížení, vylétnou např. k vedení vysokého napětí, jeho sloupům, ke komínům továren a elektráren nebo k listům větrných elektráren a tam prozkoumají stav konstrukce a odhalí praskliny nebo opotřebení. Pokud navíc na dron pověsíte termální kameru, můžete zkoumat tepelné úniky budov. Drony s GPS a pomocným RTK modulem zase najdou využití při zaměřování a monitorování staveb, jako třeba u firmy STRABAG, která už v roce 2018 do terénu nasadila letku dronů DJI Phantom 4 RTK.

DronPro s.r.o.

Drony v zemědělství hlídají zdraví rostlin a zavlažování

O něco déle si drony hledaly cestu do oblasti zemědělství, lesnictví a ekologie, ale dnes už můžete své pole zavlažovat nebo ošetřovat pomocí specializovaného dronu s několikalitrovou nádrží na tekutinu, osev nebo hnojivo. Vlajkovou lodí je v oblasti přímé péče o rostliny dron DJI Agras. Menší drony bez nádrže s multispektrální kamerou se zase využívají na průzkum zdravotního stavu rostlin nebo určení vegetačních svahů. Jsou také velice praktické při odhalování stromů poškozených kůrovcem. Pro monitorování větších územních celků nebo lesů se v tomto případě hodí spíše drony typu křídlo než oblíbené kvadrokoptéry, protože jsou rychlejší a na jedno vzlétnutí zvládnou „nalétat“ rozsáhlejší plochu. Malé drony s termální kamerou zase umí např. odhalit a zachránit srnčata skrytá v obilí při senoseči.

Drony při záchranných operacích a v lékařství

S drony ale samozřejmě nemusíte zachraňovat jen rostliny a zvířata. Dron s termální kamerou se skvěle hodí pro hledání ztracených nebo zraněných osob nebo k odhalování a monitoringu požárů. Drony s klasickou optickou kamerou, ale s pokročilými možnosti předávání pilotáže mezi více operátory, se zase hodí pro sledovací a dokumentační akce policejních nebo bezpečnostních složek, kdy můžete dronem nahánět ujíždějícího řidiče, prchajícího zločince nebo jen monitorovat dění v rizikovém nebo hůře přístupném prostředí.

Samostatnou kapitolou jsou drony, které umí zachránit život třeba tím, že včas doručí do odlehlé oblasti krevní transfuzi nebo defibrilátor, jako se to povedlo nedávno dronu Everdrone ve Švédsku. Obvykle jde o drony podobající se kluzáku, které startují a přistávají pomocí jakési startovací plošiny nebo hnízda, které dron vystřelí a pak ho zase při návratu uskladní a nabijí pro další misi.

Přeprava zboží a osob pomocí dronů

Na co se jistě nejvíce těšíme, je doručování balíčku pomocí dronů, které je už třeba v USA v některých oblastech realitou a v ČR se pro tyto účely chystá společný letový prostor U-Space, kde se budou bezpečně pohybovat jak klasická letadla, tak drony. Pokusy s droním taxi jste si mohli prohlédnout třeba v Dubaji nebo v Soulu a údajně si budete první svezení moci vyzkoušet na Olympiádě 2024 v Paříži. Svezli byste se?

 

DronPro s.r.o.