Dům hrůzy v Třebízského ulici:Požár nejspíš způsobila cigareta

Lenka Berkyová, nájemnice z domu v Třebízského ulici tvrdí, že střechu zapálil její kamarád.

Za největší současnou ostudu Jihlavy lze označit městský dům číslo 22 na rohu Třebízského a Havlíčkovy ulice. Jeho střechu v noci z 8. na 9. června zachvátil požár, s jehož důsledky budou magistrát i obyvatelé bojovat ještě dlouho. „Po půlnoci nás vzbudil hrozný křik, že hoří a musíme okamžitě ven. Neměli jsme čas si vzít žádné osobní věci. Hodinu jsem stála před barákem a koukala, jak nám hoří střecha nad hlavou. Po hodině jsem zkolabovala a skončila na tři dny v nemocnici,“ vzpomíná na požár Jolana Patkáňová z druhého patra.

Lidé se nechtějí vracet

Nájemníci třípodlažního domu museli na několik týdnů opustit své domovy. Teď se do nich vracejí jen velmi pomalu a někteří se tam zřejmě nevrátí nikdy. „Řekli nám, že byty opraví do konce srpna nebo září, ale nikdy už to nebude jako dřív. Ta vlhkost nikdy nezmizí,“ myslí si pětaosmdesátiletý Václav Šedivý, který v domě žije osmapadesát let. Bydlí ve třetím patře, kde byty dopadly nejhůř. Stěny jsou po hašení ohně prolity vodou, všude je plíseň, mokré fleky, zničený nábytek a místnostmi se šíří nesnesitelný zápach. Jiří Svěrák bydlí v přízemí a do bytu se již mohl vrátit. Žije zde čtyřicet let a podle něj se v domě od té doby nic neudělalo. Přestože je zde zavedený plyn, on stále topí v kamnech na uhlí. „To, že se něco stane, se dalo čekat. Stále sem chodili cizí lidé a dům se nezamykal,“ tvrdí Svěrák.

Za požár může nedbalost

Právě pohyb cizích lidí a podle mnohých nájemníků i pochybných existencí může za ničivý požár střechy. Tím, kdo jako první zalarmoval celý dům, byla Lenka Berkyová mladší a její přítel. Ta také tvrdí, že ví, kdo zřejmě za všechno může. „Ten večer za mnou přišel kamarád, jestli bych ho nenechala přespat na půdě. Asi dvacet minut po půlnoci jsem slyšela z půdy rachot. Byla jsem v té době měsíc před porodem, ale šla jsem se tam podívat a viděla, že tam hoří. Měla jsem strach, jestli tam kamarád ještě není, tak jsme začali všechny budit,“ popisuje Berkyová. Podle ní vznikl oheň od nedopalku cigarety, kterou si zřejmě zapálil právě tento nocležník. V té době na půdě podle svědkyně nikdo jiný nebyl. „Takhle mi to řekli hasiči, že to byla nedbalost,“ tvrdí Berkyová.

Údajný viník se skrývá Berkyové verzi částečně potvrdila mluvčí hasičů Petra Musilová: „Příčina požáru byla uzavřena jako nedbalostní jednání a případ jsme předali kriminální policii.“ Jihlavští policisté ale odmítli událost jakkoli komentovat. Po jejich mluvčí Janě Kroutilové pouze vzkázali, že případ vyšetřují. Policie nechtěla ani zveřejnit, zda se našly nějaké stopy po tom, že by se na půdě domu vařily nebo užívaly drogy, jak to tvrdí většina nájemníků. Tím, kdo byl na půdě poslední a mohl by být viníkem požáru, je podle Lenky Berkyové asi čtyřiadvacetiletý muž z Jihlavy. Jeho jméno řekla policii i hasičům hned v den požáru. „Od té doby jsem s ním nemluvila. Jednou mi volal, že je v Brně na nádraží, abych pro
něj přijela. Pěkná drzost, hned jsem o tom řekla policii. Podle mne se skrývá a pokud
se někdo takto chová, tak asi musel něco udělat,“ podotýká Berkyová. Policie ale nechce její výpověď nijak komentovat ani říci, zda po nějakém konkrétním člověku pátrá. Zatím je tak případ zahalen nejasnostmi a protichůdnými informacemi. Jenže požár možná vůbec nemusel vypuknout. Nájemníci se shodují, že na problémy v domě
několikrát upozorňovali. Varování přišlo i pár hodin před požárem. Jeden z nájemníků podal 8. června v půl páté odpoledne stížnost na magistrát. Poukazoval na to, že je v domě neoprávněně využívaná půda a scházejí se tam pochybné existence. „Stížnost přišla v předvečer požáru, takže jsme ji bohužel nestačili prověřit,“ vysvětlil Jiří Benáček z jihlavského magistrátu.

Nájem se zatím neplatí Jiří Benáček má pro nájemníky domu číslo 22 alespoň jednu pozitivní zprávu. „Od 9. června až do doby, než budou byty opraveny, mají nájemníci pozastaveno placení nájmu,“ řekl Benáček. Lidé v bytech čtrvté kategorie platí různě vysoké nájemné. Od třinácti stovek do tří
tisíc za byt jedna plus jedna. Berkyovi nyní žijí v náhradním bytě v Mlýnské ulici a do bytu v Třebízského ulici
se i přes sousedské neshody chtějí vrátit. S návratem počítá i Zdeňka Cínová, která si pochvaluje náhradní bydlení. Se svými pěti dětmi nyní bydlí v náhradním bytě ve Znojemské ulici. „Dětem se tady líbí,“ řekla Cínová.