Ecclestone kličkuje - možná dluží přes miliardu dolarů na daních

Představitel majitele komerčních práv na formuli 1 Bernie Ecclestone německému soudu vypověděl, že zaplatil bývalému manažerovi rizik Bayerische Landesbank (tehdejšího spolumajitele práv) Gerhardovi Gribkowskému 44 milionů dolarů.

Představitel majitele komerčních práv na formuli 1 Bernie Ecclestone německému soudu vypověděl, že zaplatil bývalému manažerovi rizik Bayerische Landesbank (tehdejšího spolumajitele práv) Gerhardovi Gribkowskému 44 milionů dolarů. Zdroj: Archiv E15

Pozice faktického šéfa multimiliardového seriálu F1 Bernieho Ecclestona se začíná silně otřásat. Mohou za to podezřelé transakce, které proběhly při přeprodeji komerčních práv na F1 mezi skupinou bank a současným vlastníkem, investiční společností CVC.

V rámci zjednodušení, aniž bychom nějak hýbali s fakty, připomeňme následující: vynechejme, jak se komerční práva na F1 dostala do rukou skupiny Kirch magnáta Lea Kircha, pro pochopení případu to není důležité. Důležité je, že si na jejich pořízení půjčil peníze od bank Lehman Brothers, JP Morgan a Bayerische Landesbank, přesněji řečeno na 75% podíl. Zbývající čtvrtinu vlastnil (a stále vlastní) Ecclestonův rodinný trust.

Leo Kirch zkrachoval a ze vztahu ‚Ecclestone – banky‘ se stalo vynucené manželství. Banky musely u britských soudů bojovat o omezení Ecclestonova vlivu coby minoritního vlastníka práv. A uspěly, takže začaly více hovořit do Ecclestonova řízení, vyznačujícího se starou školou zkušeného byznysmena, nezvyklého na přebujelý byrokratický systém řízení firem.

Banky nebyly držitelem práv na formuli 1 proto, že by snad jejich představitelé byli zarytými fanoušky sportu. Práva jim do klína spadla, protože neuspěly v byznysu, který je jim bližší: půjčování peněz. Z práv na F1 se tak v rukou bank stalo nechtěné dítě. Také proto přišel Ecclestone s nápadem, který by měl za cíl se nechtěného dítěte zbavit a ještě na tom něco vydělat (přesněji řečeno zmírnit ztráty). A Bernie Ecclestone by nemusel každý svůj krok konzultovat s otravnými manažery dosazenými bankou.

Příliš podstřelená cena

Manažer rizik německými daňovými poplatníky vlastněné Bayerische Landesbank Gerhard Gribkowsky a Ecclestone začali připravovat prodej tří čtvrtin podílu současnému vlastníkovi, investiční společnosti CVC Capital Partners. Gribkowsky zaujal roli zprostředkovatele mezi Ecclestonem a Donaldem Mackenziem, spoluzakladatelem CVC. Ta práva odkoupila za cenu přibližně 1,23 miliardy dolarů. Jedná se podle odhadců a marketingových expertů o cenu značně podhodnocenou.

Na malé odkupní ceně ze strany CVC mohl mít zájem právě Gribkowsky, který je také terčem žaloby ze strany Bayerische Landesbank za poškození jejích zájmů. Nyní sedí ve vazbě a je souzen v procesu, jehož byl Ecclestone svědkem. Součástí právě jeho svědectví bylo Ecclestonovo potvrzení, že „neměl jinou možnost, než Gribkowskému zaplatit 44 milionů dolarů. „Získal jsem dojem, že by Gribkowsky mohl britským finančním úřadům poskytnout informace, a pokud by to udělal, moc by se mi to prodražilo,“ řekl u soudu Ecclestone.

V době prodeje práv společnosti CVC došlo ke složitým finančním transakcím oběma směry a nikdy napřímo mezi oběma muži. Podle německých vyšetřovatelů chtěl Gribkowsky peníze pro sebe, ale ne nutně od Ecclestona. Proto (opět složitějšími cestami) využil části peněz banky, pro kterou pracoval, a formou provizí vyplatil Ecclestonovi, respektive jeho rodinnému trustu Bambino, částku v celkovém součtu 61,4 milionu dolarů.

Šidí Ecclestone Británii?

Bambino trust řídí Ecclestonova bývalá manželka Slavica. Právě informace, že ve skutečnosti je to Ecclestone, kdo společnost řídí, a tím pádem podléhá britským daňovým zákonům, ať je provozována kdekoli na světě, měla být tou, o které si Ecclestone myslel, že ji Gribkowsky sdělí britským finančním autoritám.

„Problém by byl, kdyby auditoři došli k závěru, že Bambino řídím, i když tomu tak není,“ řekl Ecclestone. V takovém případě by Británii Ecclestone dlužil až 1,28 miliardy dolarů na daních. Ecclestonova motivace zaplatit Gribkowskému 44 milionů se v takovém světle jeví zřejmější. Ecclestona ale dodal, že jej Gribkowsky napřímo nevydíral. Podle vlastních slov cítil jeho vliv a nechtěl si jej poštvat proti sobě.

Paradoxní je, že Ecclestona nyní nejspíš čeká to, čeho se obával, a kvůli čemu ze své kapsy vydal 44 milionů dolarů. Zatímco Německo soudí Gribkowského kvůli škodám způsobeným státem vlastněné Bayerische Landesbank, daňový úřad jejího veličenstva si nyní posvítí na to, zda Ecclestone nešidí Británii. V jeho kancelářích tak budou slídit auditoři a prohrabávat se tisícovkami dokumentů, budou Ecclestona podrobovat stovkám otázek, aby si ověřili, zda to není opravdu on, kdo řídí chod firmy, jež do britské kasy nedává ani libru.

Ecclestone sám asi nemá úplně lehké spaní a v dějišti Velké ceny Abú Zabí se na svou stranu nezvykle trpělivě snažil získat kontingent britských novinářů. Bude je nejspíše potřebovat, protože jeho oslabené pozice budou chtít využít dlouholetí protivníci, kteří by rádi získali plnou kontrolu nad F1: konkrétně představitelé užšího vedení CVC, nebo prezident Ferrari Luca di Montezemolo.