Egyptští faraonové objevili elixír zdraví a krásy – ibiškový čaj

Chystáte se na dovolenou do Egypta za pyramidami a starověkými památkami? Spojte svou cestu se zdravím a ochutnejte v některé z místních čajoven nápoj faraonů zvaný karkade neboli ibiškový čaj. Omámí vaše smysly a zbaví všech neduhů. Však faraonové dobře věděli, proč jej pijí.

Elixír je v Egyptě dostupný na každém rohu

Během dovolené v Hurghadě jsem po památkovém maratonu náhle zatoužila po troše klidu a odpočinku v jedné z místních kaváren. Na ulici před kavárnou posedávali vousatí mužové pokuřujíc vodní dýmky. Zvědavost mi nedala, a tak jsem zlehka proplula mezi závěsy a posadila se do péřových polštářů. Zajímalo mě, zda uvnitř nenajdu nějakou egyptskou ženu. Po žádné však ani památky. Zato jsem ale objevila něco jiného – elixír života.

Nevěděla jsem, co si objednat, a tak mi vousatý stařešina doporučil národní egyptský nápoj karkade. V malovaném šálku přinesl červený nápoj s kousky sušených květů a vysvětlil mi, že se jedná o čaj z mého milovaného ibišku. Vůně vzdáleně připomínala čaj šípkový. Chuť byla ovšem překvapivá – velice kyselá! Čaj jsem si nakonec osladila medem, jak je v Egyptě zvykem a ihned se mi na jazyku rozplynulá nezaměnitelná chuť ibišku.

2981949:normal690:true:true

Léčivé zahrady královských paláců

Zajímalo mě, proč je ibiškový čaj národním nápojem Egypťanů. Prý jej pijí od nepaměti. Již staří faraonové tento čaj s oblibou pili, aby ze svého těla vyhnali nemoci a jejich pleť zářila krásou. Nádherných květů červené ibišku tedy muselo být stále dost. Keře zdobily altány a zahrady královských paláců i sídla bohatých šlechticů. Tato krása přežila v Egyptě dodnes.

Látky, které zdraví prospívají

Květy ibišku súdánského jsou zdrojem dlouhověkosti. Obsahují řadu vitamínů, bohaté množství vitamínu C, minerály, zdraví prospěšné kyseliny, flavonidy a antioxidanty, které pozitivně působí na lidský organismus. Potvrzují to též vědecké studie. Ibiškový čaj regeneruje a zpevňuje cévy, upravuje krevní tlak, snižuje cholesterol, má dezinfekční a protizánětlivé účinky a obsažené látky dokonce útočí proti rakovinovým buňkám. Zdá se to až neskutečné, ale faraonům se skutečně dařilo i celá léta. Důkazem toho je například faraon 6. dynastie Pepi II., který se dožil devadesáti čtyř let!

Pokud vyrážíte na dovolenou do Egypta, ibiškový čaj zde určitě nezapomeňte ochutnat a v sušené formě si nějakou tu zásobu odvezte domů. Koupíte jej téměř všude na tržištích a není drahý. Navíc máte jistotu, že se jedná skutečně o květy ibišku súdánského a ne shrabané listí, na kterém se někdo snaží vydělat.

2981951:normal690:true:true