Ekologické bydlení šetří přírodu i vaši kapsu

Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Plyn i elektřina zdražuje. Už nestačí jen třídit odpad a chodit do obchodu s vlastní taškou. Dokonce i v oblasti stavebnictví vidíme vzrůstající zájem o ekologii a udržitelné bydlení. Proč je udržitelné bydlení výhodné nejen pro přírodu, ale také pro vaši peněženku?

Jak na ekologickou stavbu?

Co mají takové ekologické stavby společné? Jsou navržené v duchu ekologie, proto musí být energeticky úsporné. Využívají pasivní systém, který funguje (v ideálním případě) bez dalšího zdroje energie a přirozeně zahřívá a udržuje teplo uvnitř domu. (V létě zase udržuje příjemnou teplotu.)

Pokud se chcete pustit do takové stavby, je nejdůležitějším krokem dobré projektové zpracování, s řešením přesně na míru vašeho pozemku. Musíte zohlednit klimatické podmínky, počet slunečných a deštivých dnů, ale také třeba hustotu zalesnění na pozemku. Bez dobře zpracovaného projektu nemůžete využít veškerý skrytý potenciál a stavba nemusí splňovat kritéria nízkoenergetických staveb.

Dobrá tepelná izolace je základem úspěchu

Dalším krokem k ekologické stavbě je vhodné zateplení. Čím méně ztrát tepelné energie, tím méně musíte topit. S tím vám pomůže silná vrstva izolace. Dobré utěsnění v okolí oken a dveří zase vede k minimálnímu úniku tepla. Obytné části domu by měly být situovány na jih – skrz okna proudí sluneční paprsky, které zůstanou uvnitř domu a efektivně ohřívají stavbu.

Větrání s rekuperací tepla

S dobrou izolací nedojde k tepelným ztrátám. Ale co větrání a čerstvý vzduch? Pokud otevřete okna, je jasné, že se prostory ochladí. V ekologických domech tak větrání a přívod čerstvého vzduchu zajišťuje unikátní systém větrání s rekuperací. Speciální soustava nasává venkovní vzduch, který očistí od nečistot a v rekuperačním výměníku jej ohřeje na požadovanou teplotu v domě. Dům se neochladí, přesto dýcháte čerstvý vzduch.

TIP: Je vám méně než 36 let? Tak přesně pro vás je zvýhodněná hypotéka pro mladé, se kterou dosáhnete klidně i na 90% hypotéku.

Využijte sluneční energii

Fotovoltaika. Zařízení, které zažívá velký boom. Není se čemu divit, s rostoucí cenou elektřiny se stále více Čechů zajímá o to, jak ušetřit na složence. S fotovoltaickou elektrárnou zvýšíte svou nezávislost na dodavateli elektřiny a v dlouhodobém horizontu také ušetříte za elektřinu. U solárních panelů s baterií nemusíte řešit, jestli zrovna svítí slunce nebo ne. Systém si vzniklou přebytečnou energii ukládá na horší časy a vy tak můžete prát na sluneční energii klidně i pozdě v noci.

Efektivní stínění pomůže snížit náklady na elektřinu

Klasické interiérové žaluzie jsou sice skvělé v tom, že k vám domů nikdo nevidí. Venkovní stínící technika vám ale pomůže v létě udržet příjemnou teplotu a v zimě sníží tepelné ztráty. Některé systémy můžete ovládat i přes speciální aplikaci v telefonu klidně i na dálku z vaší kanceláře.

Nezapomeňte na dešťovou vodu

Ušetřit na vodném a stočném můžete i díky efektivnímu využití dešťové vody. Dešťovka nemusí sloužit jen k zalévání zahrady. Díky speciální retenční nádrži a domácí vodárně využijete dešťovku na praní prádla, na mytí nádobí, sprchování a splachování WC.  Můžete tak ušetřit až 50 % z vaší celkové spotřeby pitné vody.

Kde na to ale vzít peníze?

Ekologické řešení bydlení vám do budoucna ušetří značné množství peněz. Na druhou stranu ale musíte počítat s vyššími náklady na začátku. Na hypotečním trhu již nyní existují speciální hypotéky, které zvýhodňují udržitelné bydlení.

Jednu takovou nabízí i Česká Spořitelna. Hypotéka pro budoucnost vám pomůže s financováním ekologického bydlení či ekologickou rekonstrukcí. Kromě toho vám v České spořitelně také poskytnou informace ohledně státních dotací Nová zelená úsporám.