Ekospol chce zahájit výstavbu 700 bytů

Ambiciózní plány pro rok 2011 ohlásila přední česká developerská společnost Ekospol a. s. V příštím roce plánuje uvést na trh pět nových bytových projektů, a především zahájit výstavbu více než 700 bytů.

Důvodem je nebývale vysoká poptávka po vlastním bydlení, kterou společnost registruje již od prvního čtvrtletí letošního roku. Již v únoru 2011 bude zahájena výstavba bytového areálu Panorama Kyje II. Na léto se pak plánuje zahájení výstavby celkem 136 bytů v projektu Nové Měcholupy II. Na jaře 2011 pak Ekospol zahájí výstavbu druhé etapy projektu Viladomy Uhříněves. Výstavba všech bytových projektů, kterou Ekospol v příštím roce plánuje, bude financována výhradně z vlastních finančních zdrojů. „Právě to, že stavíme z vlastních finančních prostředků a máme za sebou již 36 úspěšně realizovaných projektů, nám v dnešní době přivádí nové zákazníky. Lidé si dnes každého developera pečlivě prověřují, než mu svěří své peníze,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a. s.

#####Ceny bytů asi zvýší DPH

Během příštího roku by se měla také zahájit výstavba první etapy bytového areálu Výhledy Barrandov, které nabídnou výhled na Prokopské a Dalejské údolí z jedné strany a na panorama Prahy z druhé. Druhým novým projektem bude 80 bytů v první etapě bytového areálu Viladomy Dubeč, který nabídne komorní bydlení. Evžen Korec očekává, že příští rok poroste poptávka po nových bytech rychleji než letos. Měly by se totiž naplno projevit nové poptávkové stimuly, které prozatím zůstávaly skryty. „Jednak jde o hrozbu sjednocení obou sazeb DPH od roku 2012, která může zvednout ceny bytů až o 10 procent. Pražané se také budou připravovat na deregulaci nájemného od roku 2013. Každý si pak rozmyslí, jestli je pro něj výhodnější platit na nájemném, nebo za stejné či menší peníze splácet hypotéku,“ tvrdí šéf Ekospolu.