Elitní vědci žádají Camerona o očištění cti válečného hrdiny

Alan Turing

Alan Turing Zdroj: Profimedia.cz

Geniální britský matematik Alan Turing našel posmrtně zastání mezi britskými vědci. Proslulý fyzik Stephen Hawking a desítka dalších významných osobností napsali otevřený dopis premiérovi Davidu Cameronovi, kterého žádají o prominutí Turingova trestu za homosexualitu.

Vědci v dopise, který otiskl deník The Daily Telegraph, označují Turinga za jednoho z nejbrilatnějších matemetiků moderní doby a litují, že dosavadní britské vlády nebyly schopné jeho trest formálně zrušit. „Naléhavě žádáme premiéra, aby uplatnil svou autoritu a formálně prominul trest ikonickému britskému hrdinovi,“ píší osobnosti.

Chtějí přimět Camerona, aby očistil jméno muže, jenž je pro Brity válečným hrdinou. Turing významně přispěl k porážce nacistického Německa ve druhé světové válce tím, že rozluštil kódy nacistického šifrovacího stroje Enigma.

Dešifrovací stroj Bomba postavený podle návrhu Alana TuringaDešifrovací stroj Bomba postavený podle návrhu Alana Turinga | Profimedia.czDešifrovací stroj Bomba postavený podle návrhu Alana Turinga

Turing spáchal sebevraždu

Po válce vyučoval matematiku na univerzitě a jeho převratné myšlenky se staly základem k sestrojení prvních modelů počítačů. Těžce však doplatil na to, že podle tehdejších britských zákonů byla homosexualita trestná. V roce 1952 vyšel najevo jeho vztah s 19letým mužem a Turing dostal od soudu na výběr buď rok vězení, nebo chemickou kastraci. Vybral si druhou možnost a dva roky po trestu spáchal sebevraždu pozřením jablka otráveného kyanidem. Homosexuální styky byly v Británii ilegální až do roku 1967.

Alan Turing byl i zdatným sportovcemAlan Turing byl i zdatným sportovcem | Profimedia.czAlan Turing byl i talentovaným běžcem, který vynikal hlavně na maratonských tratích. Snímek ho zachycuje při závodě na tři míle (1946), v němž doběhl druhý

Pod dopisem premiérovi je vedle Hawkinga podepsán například předseda vědecké Královské společnosti Paul Nurse nebo astronom Paul Rees. Předchozí britská vláda premiéra Gordona Browna se Turingovi za státem způsobené příkoří veřejně omluvila.

Po matematikovi je dnes pojmenována významná cena, která je v jeho oboru považována za ekvivalent Nobelovy ceny.