EU nabídne firmám IT kupony až na 10 tisíc eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta E15

Evropská komise chce podpořit rozvoj digitalizace a informačních technologií v malých firmách a startupech. Opět na to jde svojí tradiční cestou – přes dotace. Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes oznámila program, v rámci kterého budou moci malé evropské společnosti s jedním až pěti zaměstnanci získat poukázku až na 10 tisíc eur a směnit jí za IT služby.

Pro mnohé firmy a podnikatele je IT často největší překážkou a brzdou, se kterou si příliš neumí poradit. V době cloudů, open source, softwaru za předplatné a podobně mají situaci mnohem jednodušší, IT stále mnohdy představuje největší „bottle neck“. Takzvané inovační ICT „vouchery“ mají podnikatelům v tomto výrazně ulehčit.

Poukázku bude možné směnit za různé IT služby nebo školení, do kterých spadá například vývoj webu, e-commerce, obchodních řešení, práce na produktovém designu, testování produktu, nasazení CRM systému, školení na zacházení se softwarem a podobně. Veškeré mentorování, trénování či kontakty pak mají být na tyto aktivity přímo navázány.

Vše pro malé firmy a startupy

Přerozdělování peněz budou mít tradičně strukturální fondy (ERDF), inovační agentury, univerzity a obchodní komory. Poskytovatelé IT služeb musí být registrovaní v Evropské unii a musí svojí práci nabízet za tradiční tržní ceny. Evropská komise si pilotní fázi projektu vyzkoušela ve 2 regionech ve Španělsku, výsledky si pochvaluje a nyní tak program rozšiřuje do dalších zemí včetně České republiky.

Inovační vouchery nejsou ve světě evropského podnikání ničím novým a neobvyklým, firmám takto pomáhají například vědecké a technologické inkubátory. V podstatě jde o jakýsi kredit či kupon v určité hodnotě, který lze směnit za předem stanovený okruh služeb. Využití je tak specifické, více méně jasně dané a nemělo by se tak stávat, že si firma za dotace na IT pořídí třeba nové auto. S inovačními vouchery v Česku pracuje například Jihomoravské inovační centrum, více o tom v rozhovoru s Michalem Hrabím v Connected.

Neelie Kroes má nyní jako jednu z hlavních priorit své agendy podpory mladých firem a startupů, které podle ní dokáží rychle generovat pracovní místa a stojí na nich evropská ekonomika. Kromě voucherů proto společně se svým týmem připravila také startupový manifest a chce pro mladé technologické firmy zavést speciální víza. Manifest už nasbíral přes 4 tisíce podpisů. Kroes podporuje také takzvanou „App Economy“, jež na starém kontinentě generuje miliardy eur.