Evropský a český trh realitních investic v 1. pololetí 2012

Z poslední studie Jones Lang LaSalle věnované středoevropskému trhu realitních investic vyplývá, že v regionu byly uzavřeny realitní transakce v objemu 1,26 miliardy EUR, což představuje meziroční pokles o 40 %. Nejaktivnějším trhem zůstává i nadále Polsko, kde bylo uzavřeno 70 % všech obchodů uzavřených v prvním pololetí roku 2012. Na pomyslném druhém místě se umístila Česká republika s 225 miliony EUR a na třetím Maďarsko s finančním objemem 71 milionů EUR. Ve zbývajících zemích – Slovensku, Chorvatsku a Srbsku – studie významné realitní obchody nezaznamenala.

Zaměřeno na Českou republiku

Po velmi silném loňském roce, kdy byly v České republice uzavřeny realitní obchody přesahující 2 miliardy EUR, trh realitních v první polovině roku 2012 zpomalil. V prvních šesti měsících letošního roku byly uzavřeny transakce za 225 milionů EUR, což představuje meziroční pokles o 65 %, protože ve stejném období loňského roku byly uzavřeny obchody v objemu 650 milionů EUR.

Druhým nejaktivnějším sektorem byly maloobchodní nemovitosti, kde změnily majitele dvě retailová portfolia. Společnost CPI získala za 34 milionů EUR zbývající podíl v portfoliu maloobchodních nemovitostí firmy VT Holding. Novým investorem, který vstoupil na český realitní trh, je private equity skupina Bluehouse Capital, která od Carpathian Asset Management získala retailové portfolio zahrnující hypermarket Interpar ve Znojmě a Euro Center v Hradci Králové. Zaznamenali jsme také transakci týkající se jednoho z pražských hotelů. HPI Germany Hotelbesitz (součást skupiny Pentahotels) získala od skupiny Quinn Group hotel IBIS v Praze 8.

„V současné době se na tuzemském trhu nabízí komerční nemovitosti v hodnotě cca 1 miliardy EUR, které se nachází v různých fázích obchodních jednání. Řada investorů aktivně prověřuje nové investiční příležitosti, nebo se nachází v procesu due diligence. Nízká investiční aktivita v prvním čtvrtletí 2012 je důsledkem souhry řady faktorů, především postoje financujících bank. Bankovní domy jsou dnes velmi konzervativní a pečlivě si vybírají, komu půjčí, na jaký projekt, za jakých podmínek a v jaké výši (LTV ratio). Prodávané projekty, u kterých není možné převést úvěr na možného kupujícího, anebo projekty, pro které by bylo jen obtížné získat nové financování, bohužel nejsou v hledáčku dnešních aktivních investorů. Investoři si nemovitosti také pečlivě vybírají a vrací se k fundamentům realitního trhu, ke kterým v první řadě patří lokalita-lokalita-lokalita,“ dodává George Lewis, vedoucí oddělení realitních investic Jones Lang LaSalle.