Evropský realitní trh zamrznul, možná na léta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Ztracený rok, v horším případě celou dekádu, mají před sebou realitní firmy podle čerstvé studie Nové trendy na evropském nemovitostním trhu. Jejími autory jsou každoročně výzkumná organizace Urban Land Institute (ULI) a poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Rok 2012 znamená start éry, která přinese alespoň zpočátku víc negativ než pozitiv,“ uvádí dokument, sestavený na základě názorů šesti stovek realitních odborníků. „Tématem bude dluhové financování. V tomto směru teď panuje všeobecný pesimismus. Poskytovatelé půjček jsou v největší depresi ze všech,“ konstatoval partner PwC a spoluautor studie John Forbes.

Pesimistické výhledy avizuje už název první kapitoly Příprava na velký mráz. Popisuje ledový závan, který se prohnal trhem poté, co banky Eurohypo a Société Générale poslaly koncem roku financování nemovitostních projektů úplně k ledu.
„Banky čekaly na lepší dny, ale ty nepřicházejí,“ cituje dokument jednoho z respondentů.

Analytikové proto soudí, že se evropské finanční domy budou letos ve velkém zbavovat problémových půjček a projektů. První balíky se začaly objevovat už koncem roku. „Investoři budou muset v době nulového růstu, negativní nálady nájemců a přepálených cen našlapovat velmi opatrně,“ upozorňuje studie. „Při průměrném dosavadním poklesu cen o 40 procent je klíčovou otázkou, kam až může propad pokračovat,“ poukazují analytikové ULI a PwC.

Prognóza krotí i častý optimismus realitních poradců, kteří se zaštiťují množstvím investičních obchodů z loňského podzimu. Podle ULI byly tyto transakce rozjednané ještě dřív, než na eurozónu udeřila naplno dluhová krize. Teď investoři naopak vyčkávají. „Ceny mohou jít jen dolů, tak proč spěchat?“ přibližuje studie jejich uvažování.

Otřesy uplynulého roku zamíchaly také důvěrou v jednotlivé trhy. Británie a Francie už nejsou považovány za bezpečná útočiště. Majáky v nebezpečných vodách dál zůstávají Německo a severské země. Přitažlivými destinacemi jsou také Istanbul a Varšava. „Investoři vnímají, že se Varšava stává finančním centrem východní Evropy,“ vysvětluje PwC.

Zajímavé jsou nálady v jednotlivých zemích. Respondenti z Irska vesměs věří, že jejich země je z nejhoršího venku. Největšími optimisty jsou Turci. Naopak černě vidí budoucnost hlavně realitní hráči z Česka, Francie a Portugalska.