Expedice přestavila Base Camp

Horolezci se v posledních dnech věnovali především úpravám a přestavbě základního tábora.

Výprava si dny odpočinku v Base Campu zpestřila přestavbou stanů. „Během té doby tady v 5000 metrech jsme si parádně odpočinuli, dokrmili se a dostavěli veškerou infrastrukturu naší české osady na ledovci Gasherbrum. Dokončili jsme přesunutí záchodu dál od kuchyně a jídelny, doladili polohy osobních stanů, roztřídili sudy s materiálem a jídlem, vylepšili solární elektrárnu a dobíjecí centrum, zpevnili chodníky mezi stany, ale hlavně postavili jsme uprostřed BC asi třímetrovou kamennou mohylu zvanou čorten se vztyčenou českou vlajkou. Vždyť každé náměstí má mít svojí kašnu či morový sloup,“ zdůrazňuje Libor Uher.
Česká expedice už v základním táboře není sama. Pod Gasherbrumy postupně přijíždějí další výpravy z celého světa.
„Vzhledem k tomu, že postupem času zde přibývají další a další cizí expedice a lepších pozemků rapidně ubývá, rádi bychom si zde udrželi po nějakou dobu náš kousek české parcely v dočasném pronájmu,“ vysvětluje záměry českých horolezců devětatřicetiletý automechanik.
Horolezci se po čtyřech dnech odpočinku chystají na další náročné vynášky. „Tentokrát bychom rádi povynesli satelitní terminál a veškerou techniku pro přenos signálu do ČT až do dvojky a za pomocí fixních lan, které musíme natáhnout ve spodní prudké pasáži, doprovodili Martina a Standu do našeho tábora v 6500m. Samozřejmě bychom dál rádi postavili a zásobili další výškový tábor C3, který by měl vzniknout někde nad hladinou 7100 metrů. Ale ještě přesně nevíme, kde budou optimální podmínky pro jeho zbudování. To vše se uvidí zhruba za tři dny. Počasí nám má přát. Dvoudenní zhoršené počasí se sněžením pozvolně ustává. Už máme nabalený všechen materiál pro C3. Stany, karimatky, jídlo, plyn, vaření, péřové spaní, fixní lana, sněhové kotvy, bambusové trasírky, lezecký matroš, foťáky, kamery a do toho všeho aby toho nebylo málo Bartůškovy bebechy z televize,“ poznamenává s úsměvem a nadsázkou na adresu sportovního redaktora předseda Horolezeckého oddíli Frýdek-Místek.
Horolezci při vynáškách skutečně poznají každé deko, které mají v batozích navíc.
„Jo dole, v teple obýváku se to řekne snadno, to se to plánují velkolepé projekty, ale když přijde na lámání chleba, tak člověk řeší každé deko, a rozhoduje se, jestli si vezmu dvě nebo tři tatranky a jestli unesu navíc náhradní ponožky a rukavice. To potom každý proklíná tu šíleně těžkou a zbytečnou věc, co má v batohu a co není nezbytně důležitá pro přežití v té výšce. Kolikrát se člověk přistihne při myšlence, že to tam někde složí do trhliny, zakope do sněhu, přenos nepřenos, vždyť já nemůžu dýchat, popruhy batohu se mi zařezávají do ramen jako struny a já se tu …… , někdy si říkám, že to máme za trest a pykáme za všechno špatné, co jsme kdy udělali,“ směje se Uher.
Přestože každá vynáška stojí expedici spoustu sil, všichni její členové už se těší na další vynášky.
„Už jsme zase celí nadržení na lezení a těšíme se na to, jak se nám to bude brzo ráno pěkně špacírovat po zamrzlém ledopádu. Předpokládáme, že první sedmi a půl hodinový postup do C2 zkrátíme na polovinu a kolem osmé hodiny ráno přibereme kluky Martina a Standu, kteří vyšli o den napřed, aby to pro ně nebyla taková darda ujít v kuse 1500 metrů převýšení. Navíc, když mají aklimatizační skluz a ještě nespali v C2,“ vysvětluje záměry expedice rodák z Frýdku-Místku.
Tento postup vymyslel Radek Jaroš společně s Alenou Zárybnickou, která expedici dodává předpověď počasí. „Zatím jí to sedí. Asi tomu trochu rozumí,“ utahuje si Uher a pokračuje „Uvidíme, jak dopadne tato vynáška a další TV přenos z rekordní výšky a extremních podmínek. Vždyť při teplotách kolem mínus 25°C udržet funkční baterie opravdu není jednoduché a musíte se smířit s tím, že ve spacáku nebudete sami. Každý by si tam jistě rád představoval nějakou krásnou a voňavou ženu a místo toho tam musíte přetrpět hranatý noťas a studeného Begana. Život horolezců a sportovních redaktorů opravdu není jednoduchý,“ zdůrazňuje Uher.
Sedmička je s expedicí neustále v kontaktu a o dalším počínání všech jejich členů bude čtenáře informovat prostřednictvím svého webu.