Exšéf liberecké policie čelí obvinění z braní úplatků, zneužití pravomoci a podvodu

Chtěl "zamést" provinění politika. Řekl si o úplatek. Podřízené naváděl k porušování zákona. Tak zní ve zkratce obžaloba bývalého ředitele liberecké policie. Proces s ním a jeho bývalými pěti podřízenými začal u okresního soudu v Liberci.

Jsem nevinný a všechno je to komplot policejní inspekce proti mně. To byla nejčastější věta, kterou se hájil šestapadesátiletý Miroslav Dvořák, bývalý okresní ředitel policie v Liberci. Toho dnes státní zástupce obvinil z přijímání úplatku, zneužívání pravomoci, porušování služebních povinností, podvodu a zkreslování údajů. Měl se jich dopustit během svého působení ve funkci ředitele a šéfa územního odboru vnější služby v Liberci od roku 2007 až do začátku roku 2009.
„Přicházím s dobrými pocity. Soud je od toho, aby zjistil, kde je pravda,“ poznamenal před začátkem jednání Dvořák. Podle zákona mu hrozí až osm let vězení.
Obžaloba ale viní z toho, že koncem ledna 2009 na schůzce v Dvořákově českolipském bytě požádal zástupce společnosti MAPRO o úplatek 250 tisíc korun za to, že policie nakoupí právě u ní radary na měření rychlosti. Koncem prosince 2008 zase měl ovlivňovat vyšetřování přestupku tehdy čerstvě zvoleného krajské náměstka pro dopravu Martina Seppa. Ten při průjezdu Pertolticemi na Frýdlantsku překročil povolenou rychlost o skoro padesát kilometrů. Podle obžaloby měl Dvořák nařídit vedoucímu dopravního inspektorátu, aby „s tím něco udělal“ a záznam posoudil jako nečitelný.
Ještě před tím, ale měl pro poslance parlamentu za ČSSD Roberta Duška a nastupujícího libereckého hetmana Stanislava Eichlera přes policejní registry zjišťovat, zda Sepp nemá „na triku“ trestní stíhání. Zneužití pravomoci se měl dopustit také tím, že si nechal přes dalšího podřízeného zjišťovat soukromě majitele čísel dvou mobilních telefonů.
Obžaloba mu klade za vinu i to, že k soukromým účelům zneužíval služební auta, například sestře do České Lípy nechal odvézt a namontovat lednici, navézt stavební materiál na opravu domu nebo nechal dovážet pivo z pivovarů ve Vratislavicích a Svijanech. Jako předseda českolipského sportovního klubu měl účetní nechat falšovat fakturu tak, aby tím zaplnil mezeru v účetnictví dvaačtyřicet tisíc korun. Podvodu se měl dopustit tím, že od zástupce společnosti Sport Games převzal dar sto tisíc korun pro občanské sdružení IPA, které ale nepředal.
Dvořák ale všechna obvinění zásadně popírá. „Jako ředitel policie jsem nemohl ovlivňovat rozhodování dopravních policistů. Vůbec to nebylo v mojí pravomoci,“ říká například Dvořák o obvinění ohledně rychlé jízdy Martina Seppa. Úmysl instalovat radary podle něj byla dlouhodobá záležitost. „Byl to projekt Bezpečně u škol, který nám nařídili shora, ale na kterém jsme už pracoval, když jsem byl v České Lípě,“ tvrdí Dvořák.
Na schůzce v českolipském bytě se se zástupci firmy MAPRO se sešel. „Sami nabídli, že přijedou. Chtěli jsem si jen některé věci ujasnit. Chtěli mě zaměstnat, dokonce mi nabízeli podíl na zisku. Odjeli pryč. O žádném úplatku jsme se nebavili,“ tvrdil u soudu Dvořák.
Ani majitele mobilů si prý nenechával zjišťovat. „Ani jsem nemohl. Neumím hledat v policejních registrech,“ hájil se Dvořák.
Přiznává ale, že čísla dvou mobilních telefonů ho zajímala. „Manželce mého kamaráda z České Lípy někdo posílal esemesky, že je jí muž nevěrný, tak s tím přišel za mnou. Pak přišly obdobné esersky i manželovi mojí tiskové mluvčí. Ta měla být nevěrná zase se mnou. Ptal jsem se kolegy, co s tím můžu dělat. Nenařizoval jsem mu, aby mi něco zjišťoval,“ vysvětloval soudu Dvořák. Proti němu ale svědčí odposlechy mobilních telefonů i sledování, kterými se několik týdnů před jeho zatčením na počátku roku 2009 zabývala policejní inspekce. „Bylo to nezákonné. Někdo záznamy záměrně překroutil a pozměnil. Jiné zase vypustil. Chtěli mě zdiskreditovat,“ prohlašoval Dvořák u soudu.
Jednání u libereckého soudu bude pokračovat až do pátku výslechem dalších obviněných a svědků.