Facebook bojuje proti falešným profilům, snažily se ovlivnit i francouzské volby

Facebook

Facebook Zdroj: ctk

Facebook
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Sociální síť Facebook upozorňuje na nová nebezpeční, která uživatelům při pohybu mezi virtuálními přáteli hrozí. Zatímco ještě nedávno museli zaměstnanci sociální sítě řešit krádeže účtů, nyní se soustředí především na jejich pravost. 

Podle zprávy, kterou Facebook zveřejnil ve čtvrtek, jsou tak jednou z hlavních hrozeb takzvané „informační operace“. Ty spočívají ve vytvářená falešných profilů, pomocí kterých pak uživatelé na síť vkládají lživé nebo zavádějící příspěvky. Fungování těchto profilů ani nemusí být nutně automatizované, mnohdy jich však jeden člověk ovládá hned několik.

Důvodem vzniku tohoto informačního nástroje je částečně přesun veřejné a politické debaty na sociální sítě. Tam může téměř každý informace nejen konzumovat, ale také dále šířit. Právě takovéto „organické“ šíření nepravdivých informací skutečnými uživateli považuje Facebook za jednu z největších hrozeb.

„Museli jsme rozšířit své bezpečnostní zaměření z tradičního urážlivého a vulgárního chování a soustředit se více na sofistikovanější a zákeřnější formy zneužívání. Včetně pokusů o manipulaci a klamání občanů,“ uvedl Facebook v prohlášení.

Snahy o zasažení do voleb pomocí „informačních operací“ tak sociální síť zaznamenala například ve Spojených státech nebo Francii. Tehdy mnozí uživatelé na falešných profilech sdíleli informace diskreditující opačnou stranu, konečný vliv na výsledek voleb prý ale nebyl významný.

K ovlivňování volebních výsledků na Facebooku se loni vyjádřil také zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Ten tuto myšlenku označil za šílenou, zároveň však uvedl, že nese sociální síť svůj díl odpovědnosti.

Boj proti duchům

Značná část falešných profilů se stále chová naprosto předvídatelně a jednoduše, je tak relativně jednoduché je odhalit. Zároveň však roste množství takových, které jsou velmi sofistikované a chovají se v podstatě jako běžní uživatelé – právě takové profily jsou pro Facebook nyní výzvou.

V současnosti tak sociální síť pracuje na vylepšeních, která by měla podezřelé chování odhalit. Facebook se však nebude soustředit na obsah příspěvků, ale na aktivitu daného uživatele, podle které je možné vysledovat určité vzorce chování. Například pokud daný účet neustále sdílí jeden a ten samý příspěvek. Jen v průběhu francouzských voleb tato technologie dokázala odhalit 30 tisíc falešných profilů.