Fanoušci výrobků Apple našli svůj ráj, stala se jím Praha

Apple Museum

Apple Museum Zdroj: applemuseum.com

Značka Apple je pro mnohé synonymum pokroku, technických vymožeností bez hranic a pro nemalou část populace dokonce náboženstvím. Mezi svými vlastníky bychom těžko hledali někoho, kdo není schopen nakousnuté jablko pojmenovat. Jak ovšem celý příběh, jehož vyústění každodenně uchvacuje nadšence moderní doby, začal? To a mnoho dalšího je k vidění v nově otevřeném Apple Museum v Praze.

Historie Apple

Historie společnosti Apple začala před čtyřiceti lety v garáži rodičů jednoho z nejopěvovanějších vizionářů současné doby, Steva Jobse. Ten spolu se Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem v roce 1976 společnost založil. Její počátek je však opředen fascinujícími historkami, které jen napomohly k nezaměnitelné a neotřesitelné pozici Apple ve světě.

„Jednou ze známých historek je například to, že pro získání počátečního kapitálu společnosti Jobs prodal svůj mikrobus a Wozniak zase programovatelnou kalkulačku. Ze zisku byli schopni nakoupit čipy typu 6502, které byli nainstalované v modelu Apple I. Ten čítal sto kousků a všechny byly vyrobeny ručně.“, říká Lukáš Hrudička z Apple Museum Prague. Neuběhl ani rok a dvojice Jobs-Wozniak přišla s prvním sériově vyráběným počítačem Apple II, jehož pozdější varianty se na školách používaly až do počátku 90. let.

Současný Apple však už dávno neznamená pouze osobní počítače. Psal se rok 2001, kdy Apple představil nejpopulárnější hudební přehrávač všech dob, iPod. Od té doby jsme se ve více či méně pravidelných intervalech setkali s výrobky iPhone, iPad, iMac, Apple Watch a mnoho dalších. A přestože Apple zažíval i krušné chvíle, ani ty neměly vliv na jméno, které si společnost vybudovala.

Apple Museum Prague

Celý příběh Apple můžete nyní nejen číst, ale i zažít, a to v již zmíněném nově otevřeném Apple Museum Prague nacházejícím se v pražské Pop Art Gallery v Husově ulici. Jedná se nejen o první sbírku tohoto typu, ale taktéž o největší soukromou sbírku produktů společnosti Apple. Naleznete zde nejhodnotnější a nejkomplexnější výstavu počítačů od roku 1972 až 2012 spolu s nejrůznějšími předměty společnosti Next a Pixar.

„Na své si přijdou nejen Apple nadšenci, ale každý, koho alespoň trochu fascinuje Jobsův příběh. Při realizaci projektu jsme kladli důraz na použití kvalitního materiálu, čistotu a jednoduchost výstavních prostor v historickém interiéru tak, aby vše korespondovalo s filozofií značky Apple. Výtěžek z expozice bude věnován na nadační účely, především lidem po traumatických nehodách, kteří mají trvalou nebo částečnou ztrátu pohyblivosti.“, dodává Lukáš Hrudička z Apple Museum Prague.

Apple Museum můžete navštívit každý den od desíti dopoledne do desíti večer a lístky jsou k mání dokonce online na webových stránkách . Na prohlídku exponátů si vyhraďte alespoň jeden a půl hodiny a nezapomeňte navštívit stylovou kavárnu a vegan raw bistro nabízející nápoje a jídla, které měl v oblibě i Steve Jobs.