FBI si vyšlápla na drogové internetové tržiště Silk Road

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) zasadil internetovým pirátům a drogovým překupníkům drtivý úder: rozbil jedno z údajně nejbezpečnějších nelegálních on-line tržišť, Silk Road.

Portál, který se zabýval distribucí drog, funguje od února roku 2011 a vystupoval jako jedno ze „svobodných“ tržišť na podobném principu jako legendární eBay, jen bez daní. Dlouho známým veřejným tajemstvím však bylo, že se přes něj daly bez problémů anonymně prodávat a objednávat drogy. Tento sortiment přitom tvořil podle některých odhadů až 70 procent aktivit portálu. V libovolném objemu si tak zákazník z pohodlí domova mohl pořídit třeba kokain, heroin, či metamfetamin a zásilka mu následně dorazil klasickou poštou. Jako univerzální platidlo přitom vystupovala virtuální měna Bitcoin. Těch FBI při zátahu zabavila v hodnotě tří milionů dolarů.

Američtí vyšetřovatelé souběžně se zabavením hlavních serverů provozujících web Silk Road sdělili obvinění jejímu údajnému majiteli, devětadvacetiletému Rossu Williamu Ulbrichtovi. Ten měl v internetové komunitě vystupovat pod nickem „Dread Pirate Roberts (DPR)“ a stát údajně za většinou nelegálních aktivit tržiště. Státní žalobce v New Yorku jej obvinil z praní špinavých peněz, nezákonného spolčení za účelem prodeje drog a počítačového pirátství. Ulbricht nyní čeká na stanovení výše kauce, které proběhne v průběhu pátečního odpoledne. FBI jej chtěla obvinit také z objednání nájemné vraždy jednoho z uživatelů portálu, který se „DPR“ pokusil vydírat. Nepodařilo se však dohledat dostatek důkazů o údajném provedení dané vraždy.

Pádné důkazy k obvinění

Podle informací serveru theverge.com mají ale agenti FBI proti Ulbrichtovi v ostatních obviněních velmi pádné důkazy. Již od prosince 2011 totiž sami na Silk Road nakupovali a více než stokrát si objednali různé druhy drog, které však pokaždé měly stejný jmenovatel: vysokou kvalitu a čistotu. FBI odhadla, že se na portálu od jeho založení mohlo protočit zhruba 1,2 miliardy dolarů, což samotnému „DPR“ údajně vyneslo kolem osmdesáti milionů dolarů na zprostředkovatelských poplatcích.

Silk Road měl 957 tisíc registrovaných uživatelů, kteří mezi únorem 2011 a červencem 2013 realizovali 1,2 milionu transakcí. Přesný objem prostředků však bude těžké odhadnout, neboť hodnota virtuální měny Bitcoin v průběhu let rapidně kolísala od 15 dolarů až ke svému maximu kolem 266 dolarů. Bitcoin se po oznámení policejního zátahu propadl ze 125 dolarů za jednu minci až na 109 dolarů za minci.

Dnešní vývoj obchodování s BitcoinemObchodování s Bitcoinem 3. 10. 2013Obchodování s Bitcoinem 3. 10. 2013 | MtGoxPramen: MtGox

Dle údajů webu MtGox došlo rovněž k rapidnímu výprodeji, během pár hodin se zobchodovalo přes 38 tisíc kusů Bitcoinů. Ve čtvrtek odpoledne se obchodoval přibližně za 110 dolarů za kus. Celý portál Silk Road fungoval prostřednictvím sítě Tor, což je softwarový systém zajišťujícím anonymizaci uživatele při pohybu na Internetu. Informace o IP adrese uživatele jsou v něm de-facto neustále rozkládány, kódovány a přeposílány v síti dobrovolně začleněných počítačů.