Festival s šestibarevnými titulky

Deset filmů viděli diváci na festivalu Severský filmový podzim, který byl v pražském kině Atlas.

Jedinou přehlídkou v Česku, která nabízí speciální barevně rozlišené titulky pro neslyšící, je festival Severský filmový podzim. V Praze trval celé čtyři dny, v Berouně pouhý jeden den.

A jaké byly titulky pro neslyšící? Šest hlavních postav ve filmu má vždy svou barvu titulku, aby byly lépe rozlišitelné. Vítají je i slyšící diváci, zvlášť když se mluví rychle. V takových okamžicích barevné titulky usnadňují orientaci v tom, kdo právě mluví. „Dostali jsme se k tomu náhodou. Když jsme hledali nového spolupracovníka, ozvala se nám současná kolegyně Tamara Kováčková, která měla s neslyšícími zkušenosti,“ říká koordinátorka projektu Lenka Bazinková. Tímto způsobem byla otitulkovaná přibližně polovina z celého festivalového programu. Příště by měly být takto upraveny všechny filmy přehlídky.

Mix různých žánrů

Čtvrtý ročník festivalu zavítál kromě Prahy a Berouna také do Brna, Olomouce a Uherského Hradiště. Diváci uvidí rodinný film, klasický dánský snímek z padesátých let, absurdní černou komedii, na filmové plátno převedenou novelu norského klasika či dokumentární dramatizaci největší norské bankovní loupeže. „Snažíme se výběr filmů namixovat tak, abychom uváděli různé žánry a diváci si tak mohli sami vybrat. Přehlídkou se každoročně snažíme nabídnout rovnoměrné zastoupení jednotlivých severských zemí,“ říká Bazinková.

Pravdivé příběhy

Na severský film se zaměřila docela náhodou. „Vždycky jsem měla ráda spíš obyčejné příběhy, u kterých jsem dokázala uvěřit, že něco takového můžu zažít i já. Snad proto mě přitahovala evropská a asijská tvorba. Navíc díky tomu, že manžel žil nějakou dobu v Norsku a mluví norsky, tak logicky vyplynulo, že se zaměřujeme především na filmy ze severu Evropy,“ dodává koordinátorka projektu.