Film o Hyundaii: dotočeno

Režisér Vít Klusák dokončil film o Hyundaii v Nošovicích. Korejci jsou z něj nervózní.

Celovečerní film o příchodu automobilky Hyundai Vše pro dobro světa a Nošovic je hotový. Film zachycuje například šikanu zaměstnanců, o které Sedmička před rokem jako první informovala. Korejci teď na režiséra tlačí, aby jim film pustil dříve, než ho spatří diváci na premiéře. Vít Klusák jim už dříve mimořádnou projekci slíbil. Ale pod podmínkou, že o obsahu filmu nebudou s nikým mluvit. Zástupcům Hyundaie se taková podmínka nelíbila. Po Klusákovi chtěli, aby jim DVD s filmem daroval. „Na to jsme nepřistoupili my. Proč bychom pak pořádali nějakou mimořádnou projekci? Nechtěli jsme dát film z ruky. Po tříhodinové tahanici jsme se sbalili a odjeli zpátky do Prahy,“ líčí Sedmičce Vít Klusák.
Zástupci Hyundaie se pokusili film získat u České televize. Marně. Odkázala je opět na Klusáka. Ten chystá premiéru na půlku října ve Frýdku-Místku. Mluvčí Hyundaie Petr Vaněk Sedmičce sdělil, že film nebude komentovat.

Šéf odborů Radek Kuchař si myslí, že film poměry v továrně nezmění. „Vedení nemá respekt z odborů, tak proč by ho mělo mít z nějakého filmaře. Na film se ale rád podívám,“ říká Kuchař.
Když Klusák do Nošovic přijížděl poprvé točit, vítalo ho vedení Hyundaie v čele s Petrem Vaňkem vřele. Filmaři se těšili pozornosti tiskového oddělení i samotného mluvčího Petra Vaňka. „Byli jsme spolu na opulentním korejském obědě, vše se odehrávalo v přátelském duchu. Žertovali jsme a řekli si spoustu věcí mimo protokol,“ popisuje Klusák. Jenže pak se začal štáb motat kolem lidí, kteří na automobilku nadávali. Například obyvatelé Nošovic, kteří prodávali pozemky pod tlakem. Vyprávěli Klusákovi o anonymech, které hrozily smrtí, když neprodají. Později se filmařům při jedné prohlídce továrny podařilo natočit Ondřeje Fránka, který jako první otevřeně vystoupil a promluvil o šikaně. „Náklonnost Korejců byla pryč, když zjistili, že natáčíme film, který nebude automobilku velebit,“ říká Klusák. Na slavnostní premiéru v promítacím sále přímo ve fabrice mohl zapomenout. „Bylo jasné, že tam to nepůjde. Jenže v Nošovicích není vhodný prostor. Premiéru zřejmě uskutečníme ve Frýdku-Místku,“ vysvětluje Klusák. Tahanice kvůli filmu

Podle něj se Korejci pokusili získat film před uvedením do kin proto, aby mohli napadnout jeho obsah a zamezili promítání úplně. „Nikdo jiný na mém místě by jim DVD nevydal. I Česká televize jim potvrdila, že by postupovala stejně jako já,“ říká režisér. Korejcům poslal s předstihem čtyřiadvaceti hodin přepis všech rozhovorů ve filmu. Projekce měla mít anglické titulky, které by tlumočník překládal do korejštiny. „Měli jsme připravenou předběžnou smlouvu o tom, že o obsahu filmu budou do doby premiéry všichni mlčet. Jenže když jsme přijeli, už to neplatilo. Oboustranně odsouhlasenou smlouvu opět trochu přepsali,“ líčí režisér. Pětice filmařů se s osmnácti členy korejské skupiny dohadovala tři hodiny. Poté se obě strany vrátily k původnímu znění. Když už Klusák konečně držel propisku, z podpisu opět sešlo. „Petr Vaněk místnost opustil i s právníkem a vrátili se zpět s právničkou z Prahy. Ta oznámila, že smlouvu nepodepíší. Tak jsme DVD sbalili a slušně se rozloučili se slovy, že pakliže budou mít zájem, uvidí film na premiéře,“ uzavírá Klusák.
Přesné datum premiéry ještě neví. Film půjde na plátna kin do celé republiky.