Film Seznam se bezpečně! varuje před nebezpečím internetu

internet, ilustrační foto

internet, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Druhý díl krátkého filmu Seznam se bezpečně! upozorňuje na nebezpečí číhající na děti na internetu. Navazuje na dokument z roku 2009, ve kterém Seznam.cz odhalil prostředí internetové kriminality. Nový díl filmu poukazuje i na fakt, že děti už nejsou jen poškozenými, ale často i pachateli. Podle moderátora snímku Miroslava Vaňury je cílem filmu upoutat i šokovat.

„Březen je označován jako měsíc internetu a vše s ním spojené. Do toho patří také edukace nejmladších uživatelů, jak se na internetu chovat co možná nejbezpečněji. I z toho důvodu jsme se rozhodli natočit druhý díl filmu Seznam se bezpečně!,“ řekl výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Michal Feix.

Čtyřicetiminutový snímek představí divákům několik autentických příběhů. Čtrnáctiletý David se jen díky rychlému zásahu otce nestal obětí takzvaného sociálního inženýrství, šestnáctiletý Patrik se zase několik let živil jako dětský prostitut. Pohled z „druhé strany“ přináší rozhovor s pedofilem Miroslavem.

„Při natáčení reportáží se setkávám s příběhy lidí, kteří byli příliš důvěřiví, podcenili nebezpečí, které jim na internetu hrozí, a dostatečně se nechránili,“ řekl Vaňura.

Celý projekt, nad kterým získalo záštitu Ministerstvo školství, je určen dětem ve věku od 10 do 16 let, jejich rodičům a pedagogům a film je distribuován do základních škol v České republice.

„Do projektu bezpečnějšího internetu jsme od roku 2008 investovali šest milionů korun, první díl filmu zaznamenal 1,5 milionu zhlédnutí na internetu,“ uvedl Feix.

Na internetových stránkách www.seznamsebezpecne.cz mohou uživatelé, kromě stažení obou dílů filmu Seznam se bezpečně!, zhlédnout čtyři krátké spoty z dílny hereckého souboru Divadla v Dlouhé. Série spotů s názvem Křečci v síti s nadsázkou upozorňuje na problematiku bezpečnosti na internetu.