Film v obýváku v den premiéry? Ambiciózní startup dělí Hollywood

Diváci v kině.

Diváci v kině. Zdroj: Profimedia

Americký startup Screening Room hodlá provést malou revoluci v distribuci filmů. Divákům je chce poskytnout domů ve stejný den, kdy jdou do kin. Jeho realizace je však daleko, hollywoodská studia a provozovatelé kin jsou vůči nápadu zdrženliví.

Startup Screening Room, za kterým stojí investor Sean Parker (spoluzakladatel hudební sítě Napster) a bývalý hudební manažer Prem Akkaraju, počítá s tím, že by si zákazníci koupili domů elektronický přístroj za 150 dolarů (asi 3 600 korun), jehož pomocí by si mohli na 48 hodin „vypůjčit“ film, který jde právě do kin.

Studia a kina jsou proti

Takový nápad však ve filmovém průmyslu naráží na odpor. Protestují proti němu pochopitelně provozovatelé kinosálů a majitelé řetězců kin, kterým by realizace startupu uškodila nejvíce a výrazně by ohrozila tržby. V Severní Americe se za loňský rok utratilo za lístky 11,7 miliard dolarů (asi 281 miliard korun), což znamenalo meziroční nárůst o 7,4 procenta.

Projektu nejsou příliš nakloněna ani hollywoodská studia, která se obávají, že by měl negativní dopad také na prodej DVD a Blu-ray. Velkým problémem navíc může být nárůst pirátských kopií filmů, které by se v dobré kvalitě mohly ilegálně distribuovat prakticky ihned po uvedení do kin a ne až po několika měsících, jak je tomu v současnosti.

Dalším krokem Parkera a Akkarajua bude snaha přesvědčit obě strany k jednání a očekává se, že jim nabídnou velký podíl z tržeb. Do té doby nechtějí vývoj projektu komentovat. Do karet jim ale hraje fakt, že jejich projekt prý podporuje AMC Entertainment, druhá největší filmová společnost v USA.

Rozdělený Hollywood

Revoluční nápad teď dělí osobnosti ze světa filmu do dvou táborů. Podporu mu vyjádřili například režiséři Peter Jackson či J.J. Abrams. „Screening Room nepřesune diváky z kin do obývacích pokojů, filmové obecenstvo spíš rozšíří,“ myslí si Jackson. „Nestaví studio proti majiteli kina, ale respektuje oba dva.“

Na druhou stranu se však postavili jiní slavní filmoví tvůrci. Producent Jon Landau, který mluvil i za režiséra Jamese Camerona, se nechal slyšet, že nové filmy by měly být nejprve poskytnuty výhradně kinosálům, když zdůraznil nepřenositelný divácký zážitek z kina. Stejný názor zastává například Christopher Nolan.

Majitelé kin si nechtějí nechat diktovat

Důkaz, že to ambiciózní startup bude mít s realizací těžké, podala další vlna nevole. Svůj důrazný nesouhlas vyjádřila prostřednictvím prohlášení Národní asociace vlastníků kin. Zdůraznila v něm, že sami provozovatelé kin si rozhodnou, co je pro ně výhodné a nenechají si to diktovat od režisérů.

O novou službu zatím nemají zájem ani velká hollywoodská studia jako Warner Brothers, Walt Disney, Universal, Sony, Paramount a 20th Century Fox.