Film za pár sekund. Jižní Korea chce spustit rychlou síť 5G do roku 2020

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Jižní Korea tento týden oznámila obří investici 1,5 miliardy dolarů do technologie sítě páté generace (5G). Rychlou síť chce naplno spustit v roce 2020. Informovala o tom CNN.

„Pomohli jsme nastartovat růst služeb 2G sítí v devadesátých letech, pomáhali jsme s 3G sítěmi po roce 2000, podporujeme i současné 4G,“ uvedlo korejské ministerstvo vědy ve svém prohlášení. „Nyní je na čase nastartovat opatření k rozvoji sítí páté generace,“ citovala ministerstvo CNN.

Jak resort uvádí, síť 5G by měla být přibližně tisíckrát rychlejší než současné technologie - stáhnutí filmu by tak mělo trvat jen pár sekund. Ultrarychlé připojení by mělo pokrýt zemi v roce 2020.

Mobilní síť páté generace testují také Japonsko a Spojené státy americké. Globálně má síť 5G vytvořit prostor pro očekávaný růst přenosných zařízení s připojením na internet.

5G v Evropské unii: stejný rok, ale méně peněz

O masivní nasazení mobilních sítí páté generace do ostrého provozu stojí také Evropská unie. Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroseová pro tento účel uvolnila investice ve výši 50 milionů eur (asi 68 milionů dolarů). Rozdělí je mezi různé organizace, které na výzkumu a vývoji 5G sítí pracují.

„Chci, aby 5G bylo prosazeno evropským průmyslem a založeno na evropském výzkumu,“ vzkazuje Kroes ve svém prohlášení. Investovaná částka má společně s investicemi dalších soukromých subjektů zajistit to, aby Evropa mohla být do roku 2020 pokryta další generací rychlých mobilních sítí, což má podle Kroes nejenom zvýšit konkurenceschopnost unie, ale také vytvořit nová pracovní místa.

Na výzkumech v oblasti 5G sítí se v Evropě podílí několik desítek firem, univerzit a výzkumných institucí. Evropských 50 milionů eur, které Kroes uvolní ze získané miliardy eur na digitální záležitosti, má mimo jiné snížit finanční riziko soukromých subjektů. EU chce se soukromým sektorem rizika sdílet a tím mu uvolnit ruce.

Internet věcí a mobilního připojení
Rychlé mobilní sítě budou v budoucnu velice důležité. Do roku 2020 má například oproti roku 2010 narůst přenos mobilních dat asi třiatřicetkrát s tím, že tou dobou má být většina internetových přístupů uskutečňována skrze mobilní sítě a zařízení. Zasloužit se o to mají nejenom chytré telefony a tablety, ale také různé senzory a koncept „internetu věcí“.

Petr Koubský: Co napřed dodělat 3G síť a až pak zkoušet 5G