Filmové stopy na Hradecku vedou za Večernicí i anglickými letci

Lidé na Hradecku vyhledávají nový druh turistiky. Objevují místa, kde se natáčely známé filmy a pohádky.

Zámek Večernice, výcvikové středisko anglických letců z filmu Tmavomodrý svět i gymnázium a sídlo gestapa z filmu Jiřího Krejčíka Vyšší princip. Nejen tato místa lze nalézt na Hradecku. Pro výletníky se stávají novými turistickými cíli.

„Cestovat na místa, kde se točily filmy, jsem začala, až když jsem od kamarádky dostala knížku, je to takový průvodce po filmových místech. Pár jsem jich už viděla. Tady v Hradci se také natáčelo. Jako malá si pamatuji staré hradecké městské lázně, kde se odehrávala část komedie ze čtyřicátých let Muži nestárnou s Janem Pivcem, další záběry z Hradce z Velkého náměstí a před zdravotnickou školou jsou ve filmu Vyšší princip,“ říká Lenka Dušková.

Filmová místa mají na Facebooku stovky fanoušků, příspívají také na stejnojmenné internetové stránky, kam posílají fotografie objevených filmových míst.

U starších filmů mohou srovnávat. Dřívější bazén hradeckých lázní se proměnil v aquapark. Dnešní Ulrichovo náměstí, Šimkova ulice nebo Labská Kotlina hrají v detektivce z roku 1959 105% alibi. Od devadesátých let se ve městě točilo pokračování komedie Byl jednou jeden Polda, Německá píseň, Nuda v Brně, Kořeny zla či vloni Nespavost.

Nejvíce zářezů na Hradecku si filmoví turisté mohou připsat na Hrádku u Nechanic. Tamní park a zámek se objevily asi v třech desítkách filmů, pohádek a seriálů. Ve výcvikové středisko anglických letců se zámek proměnil už v roce 1964 při natáčení filmu Atentát, v seriálu Jana Eyrová s Martou Vančurovou v hlavní roli pro změnu v sídlo rodiny Rochesterů Thornfield, v zámeckém parku vítala svého prince Večernice Libuše Šafránková.

„Natáčel se tu díl seriálu Dobrodružství kriminalistiky, ve Zlatém sále film Z pekla s Johnym Deppem, z valné části pohádka Anička s lískovými oříšky. Hezké vzpomínky mám na Tmavomodrý svět, kdy se tu točily sekvence výcvikového tábora v Anglii, jak letci cvičí nálet na kolech. Bylo to v parku, stál tam ještě velikánský dub, bohužel už není. Byl to poslední film, ve kterém si zahrál,“ zavzpomínal kastelán zámku Hrádku u Nechanic Ivan Šenk při natáčení dalšího filmu Post Bellum.

K filmovým místům na Hradecku, které se změnilo k nepoznání, patří bývalý smiřický cukrovar. S kočárkem kolem jeho rozvalin projíždí Bolek Polívka v závěru filmu Musíme si pomáhat. Boural se, dnes z něho zůstal jen komín. Většina filmu se točila asi o deset kilometrů dál v Josefově, vila židovské rodiny Wienerových je pak ve skutečnosti Mateřská škola Lužická v Jaroměři.

Filmaře lákají také scenérie Adršpašsko-teplických skal a Krkonoše, hlavně Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou. Chalupu Apalucha z filmu S tebou mě baví svět lze objevit u Dolního Dvora.

„Kolem chaty je to zarostlé, fotka, kde Postránecký a Satinský běží od chaty dolů, se už pořídit nedala tak, aby byla vidět chata. Chata je vysoko na kopci bez příjezdové cesty, takže vydrápat se k ní dalo problém i mně,“ popisuje na webových stránkách Filmová místa jedna z přispěvatelek Petra.

Vesec u Sobotky na Jičínsku lidé mohou poznat v muzikálu Přijela k nám pouť, v pohádce O ztracené lásce, v komedii Jak dostat tatínka do polepšovny. Točil se tam i film Jára Cimrman ležící, spící, a Vesec se tak na čas stal legendárním Liptákovem.

Pokud se filmovalo na hradech a zámcích, průvodci to zpravidla neopomínají zmínit.

„Pod tímto oknem zpívala Adélka Petru Máchalovi v pohádce S čerty nejsou žerty a v kuchyni vylézali z truhly správce s kaprálem, když je honil čert,“ dozví se návštěvník na hradě Kost, kde se točil i horor Hannibal – zrození.