Filmový festival zastaví stroje

Festivaloví hosté budou letos klopýtat přes staveniště. Jistě rozmoklé.

Prach, sbíječky, bagry. Karlovy Vary se letos z poklidných lázní změnily na staveniště. Rozkopaná je Stará louka, do rekonstrukce fasád se v centru města pouští řada majitelů domů. Návštěvníci, kteří přijedou na pětačtyřicátý ročník filmového festivalu, budou při přesunech městem potřebovat pevnější boty a někteří z nich možná i nervy. Hlavně u Vřídla a na Staré louce. Kvůli rekonstrukci mohou zapomenout také na kávu pod širým nebem.
„Veškeré práce skončíme devětadvacátého června a třicátého zavřeme staveniště a podepíšeme smlouvu s městem o předčasném užívání úseku kolem Puppu. Je skoro hotový, chybí pouze lavičky, pítka a další drobnosti,“ říká Lukáš Jára, zástupce firmy, která rekonstrukci provádí. Stroje se vrátí dvanáctého července, dva dny po poslední festivalové party. Hosté, kteří do Varů dorazí, budou přibližně třetinu Staré louky a Lázeňské ulice procházet po dokončeném chodníku. Vedle něj na ně ale čeká takzvané mechanicky zpevněné kamenivo, tedy udusaná směs štěrku. Podle Járy však hostům nehrozí, že budou zablácení, pokud bude během festivalu jako obvykle pršet. „Máme tam hotové odvodňovací pláně, včetně drenáží,“ říká.
Rozkopanou lázeňskou část města, i přes všechna chystaná opatření, nelibě nesou mnozí lidé z Karlových Varů. „Nevypadá to dobře. Festival je mezinárodní akce a měl by reprezentovat,“ myslí si pravidelná návštěvnice Tereza Svitáková, která z Varů pochází.
Velkou radost z rekonstrukce Staré louky nemají ani majitelé a provozovatelé karlovarských restaurací, kteří kvůli nedokončené dlažbě nemohou otevřít oblíbené předzahrádky. Počkat si musejí až na kolaudaci.
„Je to hrozné. Samozřejmě se bojíme o tržby, a to nejen během festivalu. Problémy kvůli rekonstrukci máme už od začátku roku. Hosté, kteří k nám chodí, nejsou žádní atleti, ale nemocní lidé. A musí tady prolézat staveništěm,“ stěžuje si Michaela Holubová, provozní hotelu Jessenius. Stejně rozčílený je také Giorgio, provozovatel legendární kavárny Elefant.
Buňky skryje plachta s reklamou

Před festivalovým ruchem schová Strabag po dohodě s organizátory filmové přehlídky své stavební buňky u morového sloupu pod reklamní plachty a oplotí je průhlednou stěnou. Plachty ozdobí festivalová reklama. Další plocha, kterou Strabag zabere, bude po levé straně Staré louky. Lidé se musejí rozloučit rovněž s přechodem přes Divadelní lávku, která byla ve špatném technickém stavu. Místo ní nad Teplou v současné době roste nový bezbariérový most.
Podle zástupce Strabagu Lukáše Járy věděla firma o všech akcích ve městě dopředu a přizpůsobila jim po dohodě s radnicí i harmonogram rekonstrukce. Nyní se snaží, aby práce na Staré louce komplikovaly festivalový život co nejméně.
„Jinak to bohužel nejde. Je to určitě lepší varianta, než vyloučit provoz úplně. Dvě třetiny máme hotové a lidé už vědí, jak to bude vypadat. Příští rok přijedou festivaloví hosté do úplně nového lázeňského centra,“ říká Jára s tím, že firma termíny dodržuje a jednotlivé etapy rekonstrukce jsou podle plánu. Starou louku předá Strabag městu v polovině prosince.

Klid zajistí domluvou

Magistrát bude během festivalu sledovat také majitele domů v centru, kteří se pustili do rekonstrukce svých fasád. Pokud by práce na domech narušovaly festival, mohou očekávat návštěvu ze stavebního úřadu, která se s nimi bude chtít domluvit. „Veškerá jednání s majiteli domů ale vždy proběhla v klidu, bez větších problémů nebo protestů,“ říká mluvčí radnice Michaela Kousalová.