Finanční krize hýbe realitním trhem

Český realitní trh má za sebou rok plný zvratů. Sotva se na počátku roku vypořádal s dopady daňové reformy a nabíral druhý dech, což se týkalo zejména rezidenční výstavby, přišla celosvětová finanční krize. Ta se dotkla developerů hned na prvním místě.

Někteří odborníci tvrdí, že krize může mít i blahodárné účinky na trh – takzvaně se oddělí zrno od plev a realitní trh se pročistí. Realizace většiny developerských projektů se kvůli krizi patrně nezastaví, může však dojít k jejich zpoždění. Některé developerské projekty v Praze i regionech už ale investoři dočasně pozastavili. Experti se obecně shodují na tom, že doba výstavby se kvůli krizi protáhne. „Je velmi pravděpodobné, že většina těchto projektů bude odložena kvůli ekonomické krizi, a to hlavně kvůli problémům s financováním,“ řekl Stuart Bloomfield z poradenské firmy CB Richard Ellis. Banky developerům ztížily přístup k úvěrům, požadují po nich větší podíl vlastních zdrojů, stejně jako větší počet předem prodaných bytů nebo pronajatých kanceláří. „Podle posledních informací z bankovního sektoru je možné získat financování pouze na menší projekty v objemu do 150 až 200 milionů korun,“ řekl Jan Kovařínský z poradenské společnosti King Sturge. „U větších projektů v objemu nad 200 milionů korun se poskytování úvěrů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku de facto zastavilo z důvodu nedostatku peněz na mezibankovním trhu,“ dodal.

#####Zastavují se projekty nejen v Ostravě

Již v listopadu oznámila společnost Multi Development, že v centru Ostravy zůstane na místě budoucí Nové Karoliny na území bývalé koksovny staveniště na neurčito. Stavební práce pokračují jen na budoucím administrativním objektu, a to díky spolupráci se společností Passerinvest Group.

V Brně zase už půl roku stojí výstavba jednoho z největších domů v areálu Spielberk Office Center. Developerská společnost CTP Invest projekt odložila kvůli jiným investičně náročným aktivitám a plánuje ho znovu rozjet příští rok. Stavět se zatím nezačne ani v brněnských Černovicích. Příkladem dopadů krize je také zdržení výstavby komplexu složeného z hotelu, bytů a administrativněobchodního centra v Ústí nad Labem. Společnost Czech Property Investments (CPI) chtěla mít centrum původně hotové na jaře tohoto roku, ale loni prozatím plánovanou výstavbu pozastavila. Ne vždy se však projekty posouvají kvůli finanční krizi nebo nezájmu lidí o bydlení. Příčinou mohou být také průtahy při stavebním řízení. Například v Plzni se odkládá start pěti velkých bytových projektů kvůli změnám územních plánů a posunům v projednávání územních a stavebních povolení. Kvůli námitkám obyvatel na sídlišti Broumovská se zpožďuje i výstavba osmnáctipodlažního domu v Liberci.

#####Nejistý je osud bývalých nádraží

Také v metropoli mají developeři potíže. Developeři loni v Praze oznámili plány na výstavbu nových bytových, kancelářských a obchodních komplexů za desítky miliard korun. Jedním z největších projektů je záměr společnosti Orco Property Group přeměnit železniční pozemky v pražských Bubnech na soubor administrativních a obytných budov. Celková investice se má pohybovat kolem 72 miliard korun. Poprvé kopnout do země chce firma nejdříve v roce 2010. Podobný areál chce za 15 miliard korun vybudovat na Rohanském ostrově v Karlíně společnost Sekyra Group. Za stejnou částku by měl nový soubor bytů, kanceláří a obchodů vyrůst i v oblasti dnešního Smíchovského nádraží. Novou čtvrť za 12,5 miliardy korun hodlá Sekyra postavit také na pozemcích nákladového nádraží Žižkov. Společnost Finep loni zahájila výstavbu první části projektu poblíž pražských Stodůlek. Jen náklady na první fázi odhaduje Finep na šest miliard korun. Tewfik Sabongui ze společnosti Jones Lang LaSalle se domnívá, že za stávajících podmínek se sníží počet projektů, které budou realizované. Podle Jana Zachariáše z Colliers International může na některý z těchto velkých projektů čekat i prodej. Odborníci se obecně shodují v tom, že doba výstavby se kvůli krizi protáhne. „Hlavní dopad stávající krize na tyto velké projekty bude zejména v prodloužení časového rámce, ve kterém měly být zrealizované, a v rozdělení projektu do více fází, než bylo původně plánovano,“ uvedl Martijn Kanters z poradenské společnosti DTZ.

#####Přijdou velcí giganti?

Pokles cen komerčních nemovitostí by mohl v dohledné době přitáhnout na realitní trh finanční magnáty typu Petra Kellnera nebo Andreje Babiše. Pro aktéry s dostatečným množstvím hotovosti se totiž může stát pokles cen kanceláří, obchodních center a skladů lákadlem pro krátkodobé investice.

Tvrdí to alespoň Milorad Miškovič z developerské společnosti Real Estate Karlin Group. O finanční skupině PPF Petra Kellnera se již dříve v médiích spekulovalo jako o možném adeptovi na vstup do developerské společnosti ECM Real Estate Investments. Její finanční ředitel Kamil Ziegler to však později popřel. Babiš dosud podniká především v oblasti zemědělství, kde kontroluje Agrofert Holding, který se řadí k největším firmám v Česku. Jestliže za prvních devět měsíců loňskéhoho roku bylo podle odborníků z poradenské společnosti King Sturge na poli investic do komerčních nemovitostí ještě možné mluvit o výrazném propadu investiční aktivity, od poloviny září se prý obchodování téměř zastavilo. Z tuzemských nemovitostních fondů působí na trhu pouze Reico České spořitelny a Conseq. Ze zahraničních fondů nepřesahuje v současnosti podle King Sturge počet aktérů na tuzemském trhu číslo deset. Jde prý především o německé fondy.

#####Ceny nemovitostí klesat nebudou

Světová hospodářská krize zpomalí v Česku novou výstavbu, ceny ale ani pak ve většině případů příliš neklesnou. Shodli se na tom účastníci brněnské odborné konference o vývoji realitního trhu. Podle zástupců realitních kanceláří se tento rok sníží v průměru o 15 procent ceny panelových bytů, to však prý přímo nesouvisí s krizí. Změny se dají očekávat také v oblasti komerční výstavby, její prodej podle odhadů klesne oproti předloňsku asi o 60 procent. Přibližně poloviční je nyní ve srovnání s minulým rokem také zájem o byty. „Co se týká poptávky, vracíme se asi do roku 2005, mezitím už ale došlo k částečné saturaci trhu bydlení. Silné ročníky ze 70. let zhusta naplnily svoje potřeby bydlet, to je zcela evidentní,“ uvedl Jiří Fajkus ze skupiny REAL SPEKTRUM. Podle něj by mohl současný stav posílit zájem o nájemní bydlení. To potvrzují i další experti. Shodují se ale i na tom, že krize bude mít na trh také pozitivní dopady. Mohla by současný trh pročistit a zvýšit kvalitu služeb realitních kanceláří. Právě to je v současnosti podle Asociace realitních kanceláří ČR jeden z největších problémů. Živelný nábor zakázek za každou cenu, jejich neprofesionální posuzování, klamání spotřebitele a neetické chování k zákazníkovi přispívá k diskreditaci oboru, uvedl prezident asociace Jaroslav Novotný. Asociace chce nyní mimo jiné vytvořit cenovou mapu realit v Česku. Systém už funguje na Slovensku a podle prezidenta tamní asociace Lubomíra Kardoše se osvědčil. Statistiku, která bude udávat skutečné tržní ceny nemovitostí, tam využívají například úřady a banky, kterým ulehčuje vyřizování hypoték. Právě hypoteční politika bank je podle některých analytiků pro realitní trh klíčovým receptem na cestu z krize.

#####Budou chybět kanceláře?