Florbal je v kurzu a děti ho chtějí hrát

Ve třetím díle seriálu Sport pro děti se Sedmička věnuje florbalu.

Začalo to plastovými hokejkami, které půjčovali učitelé studentům v hodinách tělocviku na základních i středních školách. Od té doby prodělal florbal obrovský boom a nejen mezi dětmi je o něj velký zájem.
Vznikl svaz, kluby i soutěže. Florbal hrají lidé všech věkových kategorií, muži i ženy. V současné době je to jeden ze sportů s největším počtem registrovaných hráčů v České republice.
Není se co divit. Aby mohl mladý zájemce hrát florbal, stačí opravdu málo. Jen hokejka a sálová obuv. Florbal je tedy sportem dobře dostupným. Kluby jsou v každém větším městě a obvykle se zaměřují už i na výchovu mládeže.
„Bereme děti tak od šesti let,“ shodují se trenéři Petr Novotný z Písku i Radek Čejka ze Strakonic. V obou městech mají rodiče jen jednu možnost, kam své dítě odvést. V Písku je to FBC Sokol Písek a ve Strakonicích FBC Strakonice, který funguje pod Domem dětí a mládeže.
Malí florbalisté trénují obvykle jednou až dvakrát týdně a tréninky pro ty nejmenší jsou zaměřené kromě florbalu i na další sporty. „Snažíme se pro ty nejmenší zapojit i jiné míčové hry, ale stěžejní je práce s hokejkou,“ dodává Novotný.
Náklady pro rodiče malého florbalisty nejsou velké. Členské příspěvky stojí okolo tisíce korun. Ve starších kategoriích se zvyšují. V dorostu se pak pohybují okolo dvou tisíc. Hokejka se dá pro malé hráče koupit od pěti set korun. Dražší jsou jen boty do haly.
Florbalový trénink je všestranný, což je pro malé děti dobré. „Mohl by však vést, stejně jako ostatní sporty, které se hrají s hokejkou, ke vzniku skoliózy páteře. Proto je třeba do tréninku zařazovat kompenzační cvičení zádových svalů k vytvoření svalového korzetu,“ podotýká tělovýchovná lékařka Ivana Prollová.