Fotovoltaické panely čeká zlepšení účinnosti

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti.

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti. Zdroj: Profimedia

Účinnost solárních panelů by mohl vylepšit nový druh antireflexního krytu. Pokud se vědcům podaří zmenšit rozsah odraženého světla od fotovoltaických panelů, navýší tím jejich účinnost.

Ten, kdo ve fyzice dával pozor, tuší, že k odrazu a lomu světla dochází vždy na rozhraní dvou různých optických prostředí. V případě putování slunečních paprsků do solárního snímače tak k danému efektu dochází hned dvakrát. Ve chvíli, kdy paprsek vstupuje do průhledného krytu solárních panelů a ve chvíli, kdy z něj opět vystupuje a dopadá na plochu fotovoltaického článku.

Profesora E. Fred Schubert z Rensselaerova polytechnického institutu ovšem napadlo, že kdyby měl kryt článku podobné optické vlastnosti jako okolní prostředí, nedocházelo by k lomu a odrazu světla a zvýšila by se tím celková účinnost článku. Hledal tudíž látku s obdobnými optickými vlastnostmi jako má vzduch, jehož index lomu je blízký hodnotě jedna.

Ze všech pevných materiálů na světě se této hodnotě blíží jen fluorid hořečnatý, jehož index lomu je zhruba 1,39. Tento materiál se někdy užívá pro výrobu antireflexních filtrů.

Profesor Schubert se ovšem s touto hodnotou nespokojil a zkoumal tenké vrstvy materiálů, u kterých lze index lomu regulovat. Badatel dokázal vhodnou kombinací ultratenkých vrstev oxidu křemičitého, titaničitého a směsi oxidu cíničitého a inditého vytvořit materiál, jehož index lomu je zhruba 1,05.

Vědec tvrdí, že postup výroby je vcelku jednoduchý a neměl by být problém jej zavést v praxi. Na zodpovězení otázky, o kolik procent může tato technologie zlepšit účinnost fotovoltaických panelů, si ovšem budeme muset počkat, než se tak stane.