Francouz v Kladně si zamiloval kachnu s knedlíky a zimní stadion

Kanaďan Tyler Harrison zmizel v zapomnění, Rus Samvel Mnatsyan se vrátil do Omsku. V kladenské šatně zbyl z cizinců jen Francouz Sacha Treille.

Do kladenského mužstva přišel koncem září. Okamžitě se zabydlel v elitním útoku vedle Pavla Patery. Od té doby patří k největším tahounům týmu. I díky Sachovi Treillovi se Kladnu začalo v extralize po bídné sérii porážek aspoň trochu dařit.

Život francouzského hokejového reprezentanta v Česku se dá po měsíci symbolicky shrnout do sedmi bodů.

1.Češí jako soupeři
i kamarádi

Bratři Sacha a Yorick Treillovi (na snímku zprava) letos v květnu na mistrovství světa vedli francouzskou reprezentaci do zteče proti Česku. Pro obě reprezentace to byl první zápas šampionátu, odkud Češi přivezli zlato a Francouzi skončili čtrnáctí.

Česko tehdy vyhrálo 6:2. Ovšem první francouzský gól za záda Tomáše Vokouna vstřelil Yorick, na druhý přihrál Sacha. Ten ještě v zápase nastřelil tyčku.

Na mistrovství světa spolu hráli poprvé už v roce 2008 v Kanadě. Yorick dosáhl na jednu asistenci, Sacha nebodoval. O rok později ve Švýcarsku vstřelili oba po brance. Letos na šampionátu v Německu Sacha vyšel opět naprázdno, Yorick dal dva góly.

„Francii reprezentoval už náš táta, ale nikdy ne na mistrovství světa. Udělali jsme mu radost, že jsme to dotáhli tak daleko, že oba hrajeme za reprezentaci,“ říká Sacha Treille.

2.Extraligová premiéra

V extralize působí jeho bratr Yorick už třetí sezonu. Dvě odehrál ve Vítkovicích, tu letošní kroutí ve Spartě. Sacha ho měl na severu Moravy v létě nahradit, avšak kvůli rodinným problémům skončil Francouz v Kladně. O Vítkovicích údajně nechtěla ani slyšet jeho přítelkyně Marjorie.

„Všechno kolem mého angažmá se událo neskutečně rychle. V červenci jsem odmítl Vítkovice a vrátil se do Francie. Pak mi v září můj agent nabídl zkoušku v Kladně, kde zrovna měli velkou marodku,“ vysvětluje Sacha Treille.

Do šatny Vagnerplastu se poprvé podíval 28. září, den před domácím utkáním s Karlovými Vary. „Zatím jsme domluvení na tři zápasy a pak se rozhodneme, jak dál,“ řekl tehdy ředitel kladenského týmu Milan Volf.

Čtyřiadvacet hodin poté bylo vše jinak. O francouzského hráče se začali zajímat agenti ostatních extraligových klubů. Sacha Treille nejenže v premiérovém duelu vstřelil jediný kladenský gól, ale byl navíc vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

„Dostal jsem od Pavla Patery na modré fantastickou přihrávku a pověsil puk pod víko. Z té přihrávky to nešlo nedat,“ popisuje Treille okamžik, který mu v Kladně zajistil smlouvu na celou sezonu.

Až týdeníku Sedmička řekl, že mu jména spoluhráčů tehdy nic neříkala. „Přiznávám se k tomu dodatečně. Skutečně jsem neměl ponětí, kdo mi vlastně tak skvěle nahrál, ani, že to byla ona Pavlova pověstná žabička. Teprve večer po utkání, když jsem přijel za Yorickem do Prahy, jsem se od něj dozvěděl, s kým vlastně hraju,“ říká Treille.

Na Pateru nedá dopustit. „Jsem ochoten se za něj na ledě kdykoli rvát. Je to nejen hokejová legenda, ale také vynikající a skromný člověk,“ říká Sacha Treill.

Vstup do české extraligy přirovnává ke vstupu do dětského hokejového snu. „Vždyť já najednou hraju s mistry světa, olympijskými vítězi, potkávám se v zápasech s Martinem Ručinským, Petrem Nedvědem,

Petrem Sýkorou, prostě s hokejisty, se kterými jsem si do té doby zahrál maximálně tak NHL na play-stationu,“ vysvětluje Treille s tím, že je to první soutěž, kde se potkává se svým bratrem.

3. Bratr Yorick
a výlety do Prahy

Po utkání s Karlovými Vary vyrazil Sacha za bratrem do Prahy. Vlakem. Francouzský reprezentant, který je z vlasti zvyklý jezdit superrychlým TGV, cestuje českou lokálkou.

„Řidičský průkaz nemám částečně z vlastní hlouposti, částečně z nedostatku času. Ve Francii jsem téměř každý den po škole šel hrát hokej, pak rychle domů učit se a spát. V zahraničí jsem zase nikdy nevydržel tak dlouho, abych si ho stihl udělat,“ říká Treille.

Pokud v Česku zůstane, chce se o řidičák pokusit. „Jízda vlakem mezi Kladnem a Prahou mi ale vyhovuje. Nestěžuju si. Yorick bydlí nedaleko Masarykova nádraží, takže to mám do vlaku kousek,“ vysvětluje.

Chodí prý spolu po městě, do kaváren, na jídlo, nebo se prochází po nákupním centru Palladium. „V něm jsem si oblíbili francouzskou restauraci s palačinkami. Praha je nádherná a je tam stále co objevovat,“ vypráví nadšeně Sacha Treille.

4. Přítelkyně a nezájem fanynek

Koncem října přijela půvabná studentka Marjorie na týden do Kladna. Bydlela se Sachou v bytě na Ostrovci, který má půjčený i kompletně zařízený od klubu.

„S Marjorií jsme ten týden pořád někde byli. V bytě jsme prakticky jen snídali a spali,“ říká Treille.
Jeho přítelkyně se byla podívat i na vítězné utkání Kladna se Spartou. „Škoda, že nemohl kvůli zranění nastoupit Yorick. Bohužel, kromě vítězství viděla i to, jak mě zranila soupeřova brusle pod levým okem. Měl jsem velké štěstí,“ komentuje hokejista novou jizvu na tváři.

Marjorie už je opět doma ve Francii a Sacha Treille v Kladně „osiřel“. Fanynky ho prý ale nepornásledují. „Na jejich zájem si nemohu stěžovat. Žádné mne totiž v Česku nenahánějí. Ale stejně bych schůzky odmítal. Jsem zamilovaný do Marjorie. Přesto musím uznat, že české dívky jsou krásné,“ říká Treille.

5.Zimní stadion

Sacha patří k těm Francouzům, kteří jsou ochotni mluvit i anglicky. Z českých slovíček dokáže říct „dééékuji, dóóbrý, nůžky“.

„Včas jsem si uvědomil, že s francouzštinou v hokejovém světě díru neudělám. Hodně se dívám na filmy v angličtině. Tak jsem se jí naučil a tak se v ní také zdokonaluji,“ vysvětluje Treille, jemuž s tlumočením a vyřizováním úředních či životních nezbytností pomáhá student David Volf.

„Klub jako je Kladno, jsem nezažil. Překvapuje mě, že na jeho řízení stačí několik málo lidí. Jsem Davidovi, který v klubu tlumočí z francouzštiny, vděčný, jak mi pomáhá. Ve velkoklubech jsou na všechno týmy lidí,“ říká Treille a zmiňuje kustoda Ladislava Malého.

„Je na spoustu věcí sám. Výborně vaří, pere, stará se o vše, co potřebujeme. A dělá to na špičkové úrovni. Neumí anglicky, ale bezvadně si rozumíme,“ vypráví francouzský hokejista.

Zhodnotí i kladenský zimní stadion. „Slyšel jsem, že jím někteří pohrdají. Pro mě je ale nádherný. Má atmosféru a je útulný. Nic mi v něm nechybí. Ani legrace. Tuhle jsme s klukama v šatně lovili myš a když jsme ji chytli, dali jsme ji milost,“ říká s úsměvem Treille.

6. Nejlepší kamarád gólman

Ze spoluhráčů má nejblíže ke gólmanovi Martinu Faltrovi. Jsou na Ostrovci sousedy a Faltr ho vozí od počátku jeho angažmá na stadion i zpátky domů.

„Brácha mi ukázal Prahu, Faltič zase Kladno. Díky němu jsem poznal, kde vaří dobrou kávu, kde je dobrá zábava, ale i kuchyně. Často společně chodíme do Shocku, Casttella, na Letnou, do Haciendy či do El Carnavalu,“ říká Sacha Treille.

7.Knedlíky a móda

Když se řekne Francouz, vybaví se Čechům většinou dobré víno a speciality francouzské gastronomie. A Francouz Sacha Treille? To je abstinent a milovník české kuchyně.

„Alkohol moc nepiju a zbožňuju kachnu se zelím. Doma jsem ji jedl vždycky s chlebem, tady jste mě naučili jíst knedlíky. Já si už kachnu bez knedlíků nedokážu představit. Knedlíky jsou výborné jídlo,“ říká rodák z Grenoblu.

S Francií je spojená i světová móda. Na schůzku s námi dorazil Sacha Treille v elegantní bundě, tričku a špičkových džínách. Na besedu do kladenského sportovního gymnázia hodinu poté dorazil kompletně převlečený. Na triku měl lva, jako by symbolizoval sympatie k zemi, která mu vždy hokejově imponovala.

„V módě pro normální lidi ve Francii a v Česku nevidím rozdíl. Je to všude stejné. S tím lvem na tričku je to náhoda, ale srdcař jsem. Za Kladno se rád porvu,“ říká Treille s tím, že k českému hokeji i jeho slavným hráčům cítí obrovskou úctu.

„Na mistrovství světa jsme věděli, že proti vám nemáme šanci, ale bojovali jsme. Nastoupit proti Jaromíru Jágrovi byl obrovský zážitek. A teď v jeho rodném městě dokonce hraju ve stejné hale, kde se učil hokej! Té haly si važte, i když je už stará,“ říká při loučení Francouz Sacha Treille.