Francouzi objevují chuť japonského saké

Kvalitní japonské saké se stalo na francouzském trhu velmi populární

Kvalitní japonské saké se stalo na francouzském trhu velmi populární Zdroj: Profimedia.cz

Japonské saké, víno z kvašené rýže, jež má velmi daleko k tomu, co se některé špatné asijské restaurace odvažují podávat jako pozornost na závěr stolování, je ve Francii stále více módní záležitostí.

„Cílem salonu Sake tasting bylo to, aby si lidé udělali o saké lepší představu a mohli si říci: Tohle miluju,“ řekl Jasuo Li, majitel Saké baru a restaurace Sola v Paříži, jež se na pořádání salonu podílely.

Toširo Kuroda, který je považován za průkopníka saké ve Francii, nabízí šedesátku variací saké ve své pařížské prodejně.

„Když jsem před osmi lety začínal, nikdo nedával saké degustovat,“ říká tento šedesátník, jenž přišel do Francii před čtyřiceti lety. „V poslední době je o nápoj stále větší zájem, a to je částečně i moje zásluha,“ dodává. Odhaduje, že saké za oněch osm let objevilo nejméně 50.000 Francouzů. Přicházejí do jeho prodejny, do jeho restaurací nebo na degustace, které pořádá, mimo jiné i u herce Gérarda Depardieua, jenž tento alkohol miluje.

Gerard Depardieu a šéfkuchař Eric BriffardGerard Depardieu a šéfkuchař Eric Briffard | Profimedia.cz

Toširo Kuroda založil sdružení Labužníci saké s šéfkuchařem restaurace Jiří V., která získala dvě michelinské hvězdičky, Erikem Briffardem a Olivierem Poussierem, nejlepším sommeliérem světa za rok 2000. Jejich cílem je propagovat saké, zejména mezi šéfkuchaři a sommeliéry. „Je to kvalitní, rafinovaný produkt,“ prohlašuje Briffard. Průměrná cena jedné lahve nápoje se ve Francii pohybuje kolem 30 eur (přes 800 Kč).

Saké je fermentovaný nápoj jako víno, nikoli destilovaný. Jeho kvalita závisí na použité vodě, která musí být velmi měkká, na rýži, u níž každý druh má jiný charakter, na kvašení a samozřejmě na dovednosti výrobce. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 14 a 16 stupni. Saké se popíjí většinou během jídla, dva roky od výroby a podává se o teplotě kolem 12 stupňů. „Saké se však může servírovat s teplotou pět až 55 stupňů,“ upřesňuje Kuroda.

„Saké degustujete podobně jako víno: podíváte se na barvu, můžete nápojem zakroužit ve sklence, přičichnete k němu,“ vysvětluje zakladatel akademie saké Sylvain Huet. „Musíte ho však posuzovat jako novou věc, zapomenout na předsudky,“ dodává.

Toširo KurodaToširo Kuroda | Profimedia.cz

Sylvain Huet je jediným francouzským „samuradem saké“, což je titul, který udílí Sdružení japonských výrobců saké jako uznání za zásluhy na šíření tohoto nápoje.

Saké se velmi dobře snoubí s japonskou kuchyní, ale pozadu nezůstává ani francouzská gastronomie. „Existuje nespočet možných spojení. Suché saké může nahradit bílé víno u mořských plodů. Velmi dobře se saké hodí také ke kozímu sýru. Své místo má rovněž u kuchyní založených na jednoduchosti,“ uvádí Eric Briffard.