Freerun: Supermani z Karviné

V Karviné se mezi mladými ujala sportovní novinka. Freerun, neboli umění pohybu. Popsat se dá jako sport s akrobatickými kousky.

Freerun vznikl ve Francii, na předměstí Paříže pod názvem Le Parkour. Založil jej nadšenec, dnes šestatřicetiletý herec David Belle, když si jako malý hrál s kamarády. Tato netradiční disciplína dorazila až do Karviné.

Freerun spojuje gymnastické prvky, pohyb přes překážky a filozofii bojových umění v jeden celek. „Idea Freerunu je zábava s kamarády. Nejde nám o žádné medaile nebo vítězství,“ říká devatenáctiletý vedoucí skupiny Freerunu při volnočasovém středisku Juventus Karviná Marek Révay. Karvinské parkouristy tak můžete zahlédnout skákat ve městě.

Kluci skáčou přes lavičky, různé zídky a k jejím oblíbeným místům patří dětský koutek v Zámeckém parku. „Skáčeme třeba na malé i velké zdi, děláme z nich salta vpřed i zad, nebo stojky ve výškách,“ přibližuje osmnáctiletý Jakub Svižala.

Freerun vypadá na první pohled hodně nebezpečně. „Každý sport nese s sebou určitá rizika. Jde o to překonat strach, srovnat si to v hlavě a jako začátečník to nezkoušet nikde sám na vlastní triko,“ radí Marek Révay.

S freerunem je podle něho nejlepší začít kolem jedenáctého věku a pod odborným dohledem. V Karviné v Juventusu funguje pro zájemce kroužek Freerun – Le Parkour už třetím rokem. „V kroužku se děti naučí pohybovat přirozeně, efektivně a esteticky v městském prostředí. Naučí se pracovat s vlastním tělem a překonávat překážky jak fyzicky tak psychicky,“ popsala za Juventus Martina Klužáková.

Jakub s Markem pracují v týmu pod Juventusem, kde si vychovávají mladou generaci parkouristů. „V tělocvičně začínáme skákat s dětmi přes švédské bedny. Každá věc se dá totiž přeskočit dvaceti různými variacemi. Máme tam také žíněnky a na děti dohlížíme. U nás si mohou vše vyzkoušet a nacvičit. Pak s nimi vyrážíme ven do ulic,“ dodal Jakub Svižala.

Při tréninku kluci nepoužívají žádné ochranné pomůcky. „Důležité jsou dobré boty a lehké oblečení, to je základ. Žádnou jinou výbavu mít nemusíte,“ doplnil Svižala.

Inspiraci čerpají parkouristé z různých setkání, která se v České republice konají čím dál častěji. „Také hodně sledujeme youtube. Je tam několik videí a nejlepší jsou z Anglie. Tam se Freerunu daří nejlépe,“ řekl Marek Révay.

Mezi známější tak zvané městské sporty patří v Karviné i jiné disciplíny. Třeba jízda na street kolech BMX, skateboardech nebo on-line bruslích.

Všechny fandy těchto sportů určitě potěší zpráva o tom, že se opravuje za krytým bazénem v Hranicích freestylové hřiště. Pracují na něm dobrovolníci ze sdružení Wheel klub i odborníci. Společně staví dvanáct nových překážek ze dřeva. „Překážky vymýšlíme sami, kopírujeme nejnovější trendy freestylového sportu a pořádně je otestujeme na závodech dvanáctého září,“ řekl člen Wheel klubu David Chrapek.

Úředníci však chystají i další překvapení. „Tahle oprava je jen prvním krokem. Začlenili jsme tento zbrusu nový celoroční areál pro adrenalinové sporty do balíku karvinských projektů, které by měly získat asi čtyřicet milionů korun z Evropské unie. Podmínkou pro přiklepnutí peněz na Adrenalinové centrum Karviná je hotová stavební dokumentace do konce tohoto roku,“ sdělil primátor města Tomáš Hanzel. Pokud se vše povede, hřiště bude sloužit sportovcům po celý rok. Jezdit v něm budou moci na skateboardech, koloběžkách, speciálních malých i horských kolech a v zimě i na snowboardech.