Frišné Frisko je právem jedním z nejobdivovanějších měst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Stepanka Strouhalova a Patrick Bencteux

Kdokoliv navštíví San Francisco, je nějakým způsobem okouzlen, jako kdyby si toto kalifornské velkoměsto zakládalo na tom, že musí svou různorodostí nadchnout každého návštěvníka.

Vystoupáte-li na některý z padesáti krkolomných kopců, třeba Twin Peaks s nejlepším 360stupňovým výhledem, můžete si do paměti ukládat živé pohlednice města se zvláštním eklektickým mixem art-decové a viktoriánské architektury a pravděpodobně nejslavnějším mostem na světě Golden Gate Bridge. V kavárnách a barech intelektuální čtvrti North Beach nasajete duch beatnické doby, pro reprezentativní výběr ikon moderního umění si zajdete do sanfranciské galerie moderního umění SFMOMA, sportovní nadšenci si zvednou emoce na domácím stadionu baseballových šampionů Giants.

A společně pak všichni mohou vyrazit na místa, která milují všichni. Až na to počasí, jež vás ve frišném Frisku přezdívanému Fog City překvapí na kalifornské poměry převážně chladným, větrným a často zamlženým povětřím. Zato vzdušná a nenucená atmosféra a multikulturní tolerantní prostředí, kde je každý cizinec či turista vítaným zpestřením, vám při dlouhých toulkách po Frisku dodají křídla.

Beatnické legendy

Jednu z nejslavnějších legend Frisca, které v padesátých letech hrálo stěžejní roli beatnické scény, „napsali“ zdejší usedlíci Jack Kerouac, Allen Ginsberg či Lawrence Ferlinghetti, zakladatel a dosud spoluvlastník slavného knihkupectví Lights Bookstore na Columbus Avenue. Základní místní pamětihodnost je známá jako první paperbackové knihkupectví v USA a v jejích regálech si ještě dnes můžete koupit beatnickou bibli „Na cestě“ Jacka Kerouaca či Dicka Francise v retro vzhledu prvního vydání. (citylights.com).

O pár bloků dál, ve Vesuvio Café, jednom z oblíbených doupat někdejších rebelů, na vás ještě možná dýchne trochu zašmudlaný, ale zato spontánní duch doby. Na rohu Kearny St. uvidíte úzkou budovu Columbus Tower, známou také jako Sentinel Buliding, kde od sedmdesátých let sídlí společnost filmového režiséra Francise Forda Coppoly Zoetrope. A hned za ní – novodobý symbol a nejvyšší budova města mrakodrap Transamerické pyramidy, který městskému panoramatu dodává zvláštně bizarní symbolickou špičku.

Lombard Street. Asi nejvíc
křivolaká ulice na světě.
Maximální povolená rychlost
je pět mil v hodiněLombard Street. Asi nejvíc křivolaká ulice na světě. Maximální povolená rychlost je pět mil v hodině | Stepanka Strouhalova a Patrick Bencteux

Pozemní lanovka

A co pověstný cable car, nejstarší emblém San Franciska a také nejoblíbenější dopravní prostředek už od roku 1873? Od pohledu sice působí jako historická tramvaj, ale funkcí je to pravá lanovka s důmyslně zabudovaným systémem ve vozovce. Za pětidolarovku vás protáhne po stupňovitých kopcích a za doprovodu obsluhy, jež vám předvede mechanický koncert s pákami a ozubenými koly, prožijete nejzábavnější způsob poznávání města. Cestovat můžete na lince The Powell – Mason a Powell-Hyde mezi Union Square a Fisherman’s Wharf, nebo linkou California Street mezi Market Street a Van Ness Ave. Při bezpečné patnáctikilometrové rychlosti si na přecpaném stupínku možná vybavíte scény z Coppolových filmů a město si prohlédnete lépe než při turistické okružní jízdě. Po cestě můžete vyskočit na zastávce Cable Car & Barn Museum (1201 Mason Street), kde kromě jiných exponátů uvidíte autentický historický vůz, jejž vynalezl anglický důlní inženýr Andrew Hallidie.

Pochoutky u vody

Hlavní městská tepna Market Street vás vypustí přímo naproti historické přístavní Ferry Building. Je sobotní dopoledne a kolem rozbalili své pulty místní farmáři s přehlídkou intenzivních chutí a vůní kalifornského ovoce a zeleniny, zatímco v interiéru přístavní budovy pokračuje svou každodenní přehlídkou elegantní gourmet tržnice se sýry, čokoládou, víny a vkusnými řemeslnými výrobky.

Podél recyklovaných přístavních budov zvaných Pier (tedy molo) dojdete po dlouhé promenádě až k Fisherman’s Wharf, kam místní i mnozí turisté vyrážejí za skvělými jídlem a zábavou. Zdejší restaurace mají dlouhou tradici už od prvních italských osadníků a také vyhlášenou středozemní kuchyni. Žijící legendou je jedna z nejstarších místních restaurací Alioto’s s vyhlášeným cioppino, rybí polévkou z mořských plodů původem právě ze San Franciska, již tu ochutnali třeba i Ronald Reagan či Arnold Schwarzenegger. (aliotos.com). Na další kulinářské adrese Crab House, jež se nachází v sousedním zábavním areálu Pier 39, si to můžete za dvacet dolarů rozdat s krabem královským. Zábavní areál je pro první dojem ze San Franciska dobrým výchozím bodem, odkud uvidíte z první ruky Golden Gate i věznici Alcatraz, spolu s lachtany, kteří se tu houfech převalují na dřevěných pontonech, pocítíte uvolněnou atmosféru anebo vás uchvátí nakupování bláznivých suvenýrů.

Ještě bez dvou atrakcí nemůžete Frisko opustit. Nejvíc křivolaká ulice na světě Lombard Street je příkrá tak, že se klikatí jako tkanička v teniskách mezi osmi domy a bujnou zelení zdejších zahrádek. Vyšší rychlostí než pět mil za hodinu tu neprojedete, a tak je rozhodně rychlejší seběhnout kopec Russian Hill po bočním schodišti. Až se vám z toho zamotá hlava, vyšplhejte se na Alamo Square s další raritou – řadou sedmi dokonale zachovalých viktoriánských domů „Painted Ladies“, vymalovaných ve sladkých pastelových barvách, sedněte si do trávy a kochejte se nejscéničtějším výhledem z celého města.

Skvělá podívaná. AT&T Park nabízí kromě baseballových šampionů
domácího týmu Giants i nádherné výhledy na friskou zátokuSkvělá podívaná. AT&T Park nabízí kromě baseballových šampionů domácího týmu Giants i nádherné výhledy na friskou zátoku | Stepanka Strouhalova a Patrick Bencteux

Užitečné informace

Doprava: Do San Franciska se dostanete například s Delta Airlines přes New York od 18 tisíc korun při zakoupení letenek alespoň dva měsíce předem.

Atrakce: Pro zkušenost se sanfranciským mořským světem zajděte do Aquarium of the Bay s 20 tisíci živočichy, kde se ve skleněných tunelech dá pohlédnout do očí největším místním žralokům leopardím. (pier39.com).

Na prohlídku zhruba dvě míle vzdáleného Alcatrazu s pověstí pevnosti, z níž není úniku, se lze vypravit z přístavu Pier 33. Pro intenzivnější zážitek se můžete procházet koridory bývalého domova krále gangsterů Al Capona v nočních hodinách. (alcatrazcruises.com).

Autorka je publicistka