G4S koupí firmu ISS a bude největší v bezpečnosti a správě budov

Britská bezpečnostní agentura G4S se dohodla na koupi dánského správce budov ISS, čímž se z ní stane největší provozovatel bezpečnostních služeb a správy budov na světě. Transakce bude stát 5,2 miliardy liber (148 miliard korun). Obě firmy působí i v Česku. G4S za akcie ISS zaplatí 1,5 miliardy liber, z toho polovinu v hotovosti a půlku v akciích. Navíc převezme dluhy ISS v sumě 3,7 miliardy liber. ISS v březnu kvůli otřesům na trzích musela zrušit plánovanou emisi nových akcií za 2,8 miliardy dolarů (50,5 miliardy korun).

Skupina G4S v Česku působí prostřednictvím společností G4S Cash Solutions a G4S Secure Solutions, které dohromady zaměstnávají více než 2500 lidí. Obě firmy vykazují roční obrat zhruba 1,4 miliardy korun. „Akvizice by měla být dokončena v závěru letošního roku, poté bude zahájena integrace obou organizací,“ uvedla marketingová koordinátorka G4S Petra Sergovičová.

G4S, která je už nyní největší světovou bezpečnostní agenturou, bude moci díky akvizici doplnit své základní aktivity nabídkou dalších služeb. ISS nabízí komplexní správu budov od uklízení po catering a zaměstnává po světě více než půl milionu lidí. Firmu od roku 2005 vlastní švédská investiční skupina EQT a americká Goldman Sachs Capital Partners, kterým zůstane po transakci 11 procent.