Geocaching: Kačeři vyrážejí na lov tajemných pokladů

Kačerům a kačerkám nejde o vzácné mince ani zlaté šperky. Přesto se s nadšením vydávají na tajemná místa, aby našli poklady. Ve Varech jsou jich desítky.

Vzpomínáte ještě na „bojovky“ z letních táborů, kde jste řešili různé úkoly, postupovali podle značek a na závěr objevili poklad? Dnes se této hře říká geocaching a když ji hrajete, jste „kačer“ nebo „kačerka“.
Jaro je v plném proudu, příroda láká na výlety a geocachingu propadají i v Karlových Varech desítky lidí, kterým se tak daří udělat si i z obyčejné procházky dobrodružnou a zábavnou hru. Stačí k tomu mapa, navigace a internet. A samozřejmě chuť hrát si.
„O geocachingu jsem se dozvěděl asi před třemi lety z tisku. Bylo to shodou okolností na dovolené, kde jsme potkali známé, a ti nás vzali na odlov prvního pokladu. Atmosféra hledání nás hned naplno dostala,“ vzpomíná jeden z nejaktivnějších karlovarských kačerů Petr Čavojský.
Geocachingu už propadly statisíce lidí. Jeho princip spočívá v hledání ukryté schránky pomocí navigace. Keška mívá podobu plastové krabičky a obsahuje různé drobné poklady na výměnu nebo to může být i miniaturní keška, u níž je úkolem najít místo jejího úkrytu. Během hledání hráčům pomáhají zeměpisné souřadnice a různé indicie, které lze najít na internetovém serveru věnovaném geocachingu.
„Existují i multikešky a postupové kešky, při kterých musíte řešit rozmanité úkoly a hádanky, navštívit více zajímavých míst, kde hledáte nápovědy, a nakonec si složíte dohromady konečné souřadnice, podle kterých najdete závěrečný poklad,“ říká Čavojský. „Mezi nejzajímavější patří všechny kešky, které se něčím vymykají - velikostí, místem uložení, délkou hledání či náhlým prozřením. V okolí Varů je takových opravdu dost a lidé, kteří se v prostředí keškování pohybují, jsou příslibem, že zklamání z výprav bude minimální,“ hodnotí oblíbenost jednotlivých pokladů zkušený kačer. Na Karlovarsku už vznikla i pevná skupina hráčů nazvaná Geowest, která se už soustředí právě na vtip a zajímavost hry.

Pozor na mudly!

Pokud už je kačer zkušenější, může zakládat svoje vlastní kešky. Vybere si zajímavé místo, například s hezkým výhledem, zajímavou technickou nebo kulturní památkou. Případně je mu takové místo něčím blízké. „Ale pozor, poklad musí být na veřejně přístupném místě, tedy ne doma v obýváku. Připravíte si plastovou, voděodolnou schránku, kterou označíte názvem kešky. Do ní vložíte notýsek, kam se budou zapisovat nálezci, tužku a dárky pro objevitele a dárky na výměnu,“ říká další karlovarský kačer Bohdan Vaněk.
Nálezce kešky si může jakýkoliv dárek odnést a místo něj dát do schránky něco svého.
A co obvykle bývá obsahem kešek? „Existují i kešky s určitým zaměřením. Například nedaleko Karlových Varů je schránka s názvem Zvířecí útulek a tam se vyměňují pouze plyšová zvířátka. Přímo na okraji karlovarských lesů se zase mění pouze předměty s hokejovou tematikou,“ upřesňuje Vaněk.
Hráči velmi často posílají také travelbugy. Předměty opatřené speciální kovovou známkou s identifikačním kódem. Nálezce ho zapíše na příslušné webové stránce a pošle dál. Na dalším výletě ho pak vloží do jiné kešky. Na webu si potom může přečíst, kolik už toho tento předmět procestoval. „Jeden z prvních travelbugů, který jsem objevil, byl špunt od vína. Nejdřív jsem nevěděl, co to má znamenat, ale potom mě moc potěšilo, když jsem se na internetu dozvěděl, že pochází až z Holandska a chce procestovat evropské vinařské oblasti. Na dovolené jsme jej potom uložili na Pálavu,“ vzpomíná Vaněk. „Sám jsem již několik takových pokladů poslal, jeden například u příležitosti narození mé dcery. A teď s napětím sleduji, kde všude se objeví.“
Kešky se většinou ukrývají v přírodě. Pod pařezem, zaházené listím, pod kamenem, přikryté kůrou, zavěšené na stromě. Najdou se ovšem i takové, které musí kačeři hledat na poměrně frekventovaných místech. „Potom musíme dávat pozor na mudly, tedy osoby nezasvěcené do hry. Mohly by kešku zničit, poklady ukrást, a tím ostatní připravit o spoustu zážitků,“ upozorňuje Čavojský.

Přes dva tisíce úlovků

Jeden z nejznámějších kačerů Otto Klmek má za sebou přes dva tisíce odlovených a desítky založených kešek.
„O geocachingu jsem se dozvěděl z internetu, když jsem si koupil svoji první navigaci pro své toulky přírodou. Když teď někam jedeme, nemusím už na turistické mapě nebo v průvodcích hledat kam jít, cíle jsou nyní jasné,“ říká Klmek.
Rodina jeho koníček respektuje, a dokonce aktivně spolupracuje. Klmkovou specialitou je takzvaný boj o FTF (First to Find), tedy boj o místo prvního nálezce kešky.
„To je přímo adrenalinový sport. Nové kešky se zveřejňují na internetu v jakýchkoliv denních i nočních hodinách a jakmile dorazí kačerům na mobil esemeska o novém přírůstku, všichni skalní vyrážejí na lov,“ upřesňuje Klmek.
Právě v tomto sportu drží v Karlovarském kraji prim. „Nedávno jsme s dalším nadšencem, kačerem, začali po jedenácté hodině večer lovit kešku rozloženou do několika míst, takzvanou multinu. Bylo to v okolí Kozích vrchů u Lokte. Prošli jsme tak pět kilometrů, překonali více než stometrové převýšení od řeky na hřebeny a celé dobrodružství trvalo zhruba tři hodiny. Procházet se v noci v lese jen s baterkou má prostě svůj půvab,“ nadšeně vypráví Petr Čavojský.
Kde jsou ukryty poklady v Karlových Varech, samozřejmě nelze úplně přesně prozradit. Je možné dát jen hrubý návod. „Jsou ale i na místech, kolem kterých už jste určitě několikrát prošli, na místech, kam by vás zajít ani nenapadlo a přece je máte přímo za rohem,“ láká do hry Otto Klmek.
Nové příznivce hry zasvětí do většiny tajemství web geocaching. com. „Nezapomeňte ale, že se hraje v souladu s pravidly a hlavně v souladu s přírodou,“ dodává Čavojský.

Co je geocaching?

Dobrodružná hra na pomezí sportu a turistiky pro majitele GPS navigací. Spočívá v hledání pokladů, o nichž jsou známy pouze zeměpisné souřadnice. Poklady (kešky) bývají uložené na zajímavých turistických místech. Více informací na www.geocaching.cz