Google DeepMind pokračuje s působením ve zdravotnictví, chce pomoci s rakovinou hlavy a krku

google

google Zdroj: ctk/AP

DeepMind patřící Google již dříve informoval, že bude spolupracovat i s různými zdravotnickými organizacemi pro výzkum a použití umělé inteligence při léčbě různých druhů nemocí. Tentokrát se zaměřil na rakovinu hlavy a krku.

Google DeepMind se pro tento účel spojil s londýnskou katedrou radioterapie v rámci UCLH (University College London Hospitals) pod nadací NHS, která se zabývá léčbou rakoviny.

V tomto případě jde o léčbu rakovin hlavy a krku, která vyžaduje mimořádnou preciznost, protože v okolí se nachází kritické orgány a nervové části, které nesmí být zasažené. Podle zveřejněných statistik ročně ve Velké Británii onemocní tímto druhem rakoviny více než 11 tisíc lidí.

Právě preciznost je jedna z věcí, která činí z tohoto druhu rakoviny léčenou pomocí radioterapie poměrně zdlouhavý proces. Vytvoření mapy pro segmentaci míst zasažených rakovinou trvá kolem čtyř hodin u jednoho pacienta a to by měla uměla inteligence výrazně snížit.

Dle očekávání by se tento proces mohl zkrátit na pouhou hodinu, přičemž stále bude možné vylepšovat jak přesnost, tak i rychlost. Doktoři budou hrát stále důležitou roli, ale s ušetřeným časem se budou moci věnovat dalšímu výzkumu a léčebným procesům. Nutno ale podotknout, že lékaři budou mít stále hlavní rozhodovací slovo a stále půjde hlavně o testování, kdy se umělá inteligence od DeepMind bude učit na stávajících případech.

DeepMind Health se snaží budovat léčebnou platformu, která zahrnuje jak analýzu, tak i znalosti, které pomohou v prevenci i léčbě pacientů s různými nemocemi. Do budoucna se očekává, že tento trh bude obrovský a kromě umělé inteligence bude pochopitelně zahrnovat i senzory a další hardwarové i softwarové části.

Na segment zdravotnictví si dělá zálusk i Apple, který v tomto směru rovněž uvádí vlastní platformy. Vše je zatím v počátcích, ale už teď je jasné, že technologie v podobě senzorů, zpracování big data pomocí umělé inteligence a robotika bude v tomto segmentu hrát v budoucnu velmi důležitou roli.