Google koupil firmu, která učí stroje, jak se učit

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

Google posiluje své aktivity na poli umělé inteligence. Internetový obr koupil malou britskou společnost DeepMind, která vyvíjí technologii pro samostatné „vzdělávání“ strojů. Jde o dosud největší evropskou akvizici Googlu.

DeepMind vytvořil systém, díky kterému se mohou počítače samy naučit novým schopnostem bez zásahů člověka. Firma změnila majitele za 300 milionů liber, tvrdí zdroje deníku Financial Times. Jeden z nich dodává, že Google musel jednat „extrémně rychle“, aby mu vyhlídnutou kořist nevyfoukl konkurenční Facebook.

DeepMind vyvolal vlnu zájmu poté, co loni představilo svou tajně vyvíjenou technologii investorům na fóru v New Yorku. Cílem snažení firmy je vytvoření „Výkonného univerzálního výukového algoritmu“, uvádí DeepMind na svém webu.

Dohodu s mladou firmou si pojistil sám šéf Googlu

Celkově se toho však o DeepMind příliš neví. Společnost založil v roce 2012 neurovědec a designér počítačových her Demis Hassabis spolu s kolegy Shanem Leggem a Mustafou Suleymanem. V oblasti umělé inteligence DeepMind rozhodně nepatří mezi velké hráče, má jen několik desítek zaměstnanců. Podle lidí z oboru jde však o dravou firmu, která „dokáže talentem konkurovat Googlu, Facebook nebo Baidu,“ tvrdí recode.net.

Možná právě proto DeepMind zaujal takové investory jako Founders Fund (v minulosti investice do Facebooku, Napsteru nebo PayPalu), Horizons Ventures (investice do Skypu, Siri, Facebooku nebo Spotify) nebo Jaana Tallina (vývojář Skypu). Spolu s dalšími investovali do DeepMind celkem 50 milionů dolarů.

Pro Google je však dojednaný obchod spíš akvizicí mozků než firmy, tvrdí recode.net. Hassabis patří k nadprůměrně inteligentním lidem s rozsáhlými znalosti v oblasti umělé inteligence. Obchod byl natolik klíčový, že ho dojednával osobně šéf Googlu Larry Page.

Zájem o umělou inteligenci roste

Akvizice DeepMind je pro Google poslední v řadě nákupů futuristických technologií. Firma například získala výrobce vojenských robotů Boston Dynamics či společnost Nest Labs vyrábějící chytré domácí termostaty nebo hlásiče požáru.

Do umělé inteligence investuje stále více technologických společností. Facebook loni vytvořit tým soustředící se na lepší porozumění emocím, které se skrývají za příspěvky uživatelů jeho sociální sítě. IBM investuje miliardu dolarů do nové divize soustředěné kolem „poznávací“ technologie Watson.