Google krotí účty za elektřinu, pomáhá mu v tom umělá inteligence

Americká technologická společnost Google se pochlubila jedinečným úspěchem. Pomocí počítačů a startupu firmy DeepMind dokázala zvýšit efektivitu svých zařízení a tím snížit spotřebu elektřiny. A ne nijak málo, údajně až o 15 procent.

Servery, které jsou srdcem celého internetu, spotřebovávají obrovské množství energie. Dokonce takové, že mohou za padesátinu celosvětové produkce skleníkových plynů, které hrají zásadní roli v globálním oteplování. A právě takových serverů vlastní gigant Google po celém světě nejvíce.

Celá společnost spotřebovává 0,01 procenta celosvětové produkce elektrické energie, jakékoliv snížení konzumace proudu tak znamená značnou finanční úsporu.

I to byl důvod, proč firma v roce 2014 koupila za 650 milionů dolarů (necelých šest miliard korun) startup DeepMind. Ten se zabývá umělou inteligencí, učením strojů a pokročilými algoritmy. A v případě přenechání správy datových center strojům jde o ideální příležitost.

„Je to jeden z příkladů, kdy můžeme vidět, že přístroj dokáže pomocí učení a vytváření algoritmů zpracovávat reálná data lépe, než člověk,“ řekl Mustafa Suleyman, který za projektem DeepMind stojí. Podle něj se dokážou přístroje soustředit na více jednotlivých vlivů, díky kterým je pro ně snazší optimalizovat jednotlivé procesy.

DeepMind se zabýval především správou chladících jednotek jednotlivých serverů. Zlepšení efektivity dosáhl tím, že postupně rozpoznal, v jaké chvíli budou servery zatíženy miliony uživatelů, a kdy méně, tudíž nemá význam je nadbytečně ochlazovat. Díky tomu se spotřeba energie chladícími technologiemi snížila o čtyřicet procent, celkově pak o patnáct.

Tento testovací provoz začal již před dvěma lety, kdy Google program aplikoval na minimálním množství svých zařízení. Nyní už však osvědčený systém spravuje nejméně desetinu datových center a koncem roku by se měl rozšířit i do zbylých.

„Jsme teprve na začátku, možností pro úsporu energie v datových centrech je ještě spousta. Zároveň je úžasné, že se náš systém dá aplikovat na celou škálu různých zařízení, ne pouze datová centra,“ dodal Suleyman.