Google otestuje projekt Loon v Austrálii s operátorem Telstra

testování projektu Loon nad jezerem Tekapo na Novém Zélandu

testování projektu Loon nad jezerem Tekapo na Novém Zélandu Zdroj: Jon Shenk/AAP

Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
4
Fotogalerie
Americká internetová společnost Google odstartuje v průběhu prosince pilotní provoz svých stratosférických balónů, které budou poskytovat internetové připojení. Ve spolupráci s australským operátorem Telstra vypustí 20 balonů, které budou nad australským Queenslandem ve spektru 2,6 GHz vysílat Wifi internet.

Google oznámil Project Loon v červnu letošního roku. V něm chce pomocí balonů umožnit přístup na internet lidem na celém světě, tedy i na místech, kde je doposud světová počítačová síť nedosažitelná.

Přípravu projektu Google odstartoval již před dvěma roky, kdy také dostal vzhledem k zdánlivě bláznivému nápadu příznačný název Loon (v angličtině zkrácenina slova balón, v češtině pak alka, ale také cvok). Na vývoji pracovala tajná laboratoř X, z níž vyšla například i myšlenka automobilů bez řidičů nebo počítačové brýle.

Sto dní ve dvaceti kilometrech

Balony ve stratosférické výšce 20 kilometrů vydrží zhruba 100 dní a jsou poháněny solárními panely. V budoucnu by podle Googlu mohly stratosférou plout tisíce takových balonů, které by pomohly překlenout nynější digitální oddělení 4,8 miliardy nepřipojených lidí a 2,2 miliardy těch, kteří jsou online.

Pokud bude technologie úspěšná, pomůže zemím vyhnout se nákladnému rozvádění kabelových sítí. Pak by výrazně vzrostl počet uživatelů na takových místech jako je Afrika nebo jihovýchodní Asie.

Google nesází na jednu kartu

Technologický gigant koupil také společnost Titan Aerospace, která vyrábí bezpilotní letadla na solární pohon. O firmu měl zájem i Facebook, obě firmy chtěly letouny využít k rozšíření internetového připojení do odlehlých částí světa. Titan vyvíjí řadu solárních „atmosférických satelitů“, první chce nasadit do provozu v roce 2015.

Bezpilotní letadla by měla létat ve výšce 20 kilometrů, díky solárnímu pohonu a bateriím mohou ve vzduchu zůstat až pět let a mohou zůstat ve vzduchu až pět let. Rozpětí křídel mají 50 metrů, což je o něco méně než u letadel Boeing 777.