Google se brání, právo být zapomenut nemá podle něj platit globálně

Ilustrační foto (sídlo společnosti Google v USA)

Ilustrační foto (sídlo společnosti Google v USA) Zdroj: Robbie Shade via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Společnost Google z holdingové skupiny Alphabet se odvolala proti nařízení francouzského úřadu, aby odstranila ze všech svých webů sporné odkazy na údaje týkající se jednotlivců. Pokračuje tak boj o dosah unijního zákona, který dává lidem v unii "právo být zapomenut" v internetovém prostředí.

Podle předloňského verdiktu Soudního dvora Evropské unie může každý občan v EU požádat provozovatele internetových vyhledávačů, jako je Google nebo Bing od Microsoftu, aby odstranili neadekvátní výsledky, které se objeví po zadání jejich jména do vyhledávače.

Google se verdiktu podvolil, sporné výsledky ale odstranil jenom z výsledků vyhledávání na svých webech s evropskými doménami, jako je Google.fr pro Francii. Jiné řešení by podle něj vytvořilo nebezpečný precedent, pokud jde o územní dosah vnitrostátních zákonů.

V únoru pak firma začala odstraňovat výsledky vyhledávání napříč všemi svými doménami, avšak pouze tehdy, když si uživatelé prohlíželi stránky Googlu v zemi, odkud požadavek na odstranění odkazu přišel.

Hrozí prý zneužití nedemokratickými státy

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů (CNIL) uložil v březnu Googlu pokutu 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) za to, že toto mazání neprovádí rozsáhleji. Je to podle něj jediný způsob, jak právo Evropanů na soukromí prosazovat. Google se proti nařízení odvolal k nejvyššímu správnímu soudu, jehož funkci ve Francii vykonává Státní rada.

„Dodržujeme zákony zemí, ve kterých působíme,“ napsal na internetu hlavní právník společnosti Kent Walker. „Jestliže ale francouzský zákon platí globálně, jak dlouho bude trvat, než jiné země, možná méně otevřené a méně demokratické, začnou požadovat, aby i jejich zákony regulující informace měly globální dosah?“ napsal Walker.

CNIL tvrdí, že právo na soukromí by nemělo být závislé na tom, kde se daný člověk nachází. Rozšíření práva být zapomenut na všechny verze Google pak prý nezasahuje do svobody vyjádření, protože obsah v podstatě smazán není, pouze se neobjevuje ve výsledcích vyhledávání.