Google v roce 2013: tablety, brýle a nové technologie

Sergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google Glass

Sergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google Glass Zdroj: Zive.cz

Letos Google představí své brýle, sic jen pro vyvolené, nový Android, nějaký ten Nexus a bude také pokračovat v integraci a rozvoji svého lepidla a sociální sítě Google+.

Google už dávno není jen internetový vyhledávač obalený několika webovými službami. S příchodem nových technologií zasahuje téměř do všech multimediálních a telekomunikačních odvětví. Prostřednictvím Googlu posíláme emaily, hledáme informace, překládáme stovky světových jazyků – sic často v pochybné kvalitě, ukládáme data online, komunikujeme a spojujeme se s přáteli na sociálních sítích.

V roce 2012 firma představila hned několik novinek, které bude nadále rozvíjet a je to právě rok 2013, kdy mnohé novinky Google začne uvádět na trh.

Google Glass se stane skutečností

V letošním roce se možná splní sen mnoha technoidů a fanoušků sci-fi, jelikož se na trh dostane vývojářská verze očekávaných počítačových brýlí Google Glass, kterou si mohli první šťastlivci předobjednat už na konferenci I/O za přibližnou cenu 27 tisíc korun. I přes smělý nápad čelily brýle od svého oznámení značné skepsi. Nikdo totiž přesně neví, nakolik funkční uživatelské prostředí nabídnou a velkohubé sliby v reklamách se staly terčem vtípků a parodií.

Sergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google GlassSergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google Glass|Zive.czGoogle Glass je zatím prototypem, už brzy si jej ale budeme moci vyzkoušet.

Jedná se určitým způsobem o menší revoluci v tom, jak používáme svá mobilní zařízení a svět se ještě s perfektně fungujícím hardwarem na svém obličeji nesetkal. Rok 2013 tedy poprvé představí opravdové využití pro Google Glass a ukáže, zda nám bude stačit fotit a vyhledávat v internetu pohybem očí.

Google každopádně slíbil balíček nástrojů, aby vývojáři třetích stran dokázali vyvíjet své vlastní aplikace pro Glass, k opravdu praktickému využití je však ještě dlouhá cesta a rok 2013 bude pouze jejím prvním krokem. Mnozí analytici předpovídají, že má být Google Glass novým směrem v oblasti technologií, nakolik mají pravdu ukáže až čas.

Velkým otazníkem zůstává také teoretická možnost zneužití brýlí a její technologie. Google Glass by totiž mohly jednou použít technologii sledování pohybu oka, kterou si Google nedávno patentoval, třeba pro ovládání. Google by tedy mohl vidět, na co se koukáme a to doslovně, k dispozici totiž bude mít i obraz s kamery.

Nutno v každém případě podotknout, že Glass není první exemplář svého druhu a prvenství na trhu mu nakonec s největší pravděpodobností vyfoukne třeba Vuzix.

Gigabitový internet Fiber

Gigabitový internet pro koncové domácnosti je dnes už dostupný třeba u několika operátorů v Hongkongu, Jižní Koreji a na dalších trzích a teď do hry vstupuje i Google, který buduje svou gigabitovou síť v Kansas City.

O Googlu se na rozdíl od ostatních operátorů píše hlavně z toho důvodu, že může Kansasanům nabídnout velmi rychle své vlastní služby. K ničemu jinému totiž běžná domácnost gigabitové připojení asi nevyužije. K rychlému internetu nepotřebujete pouze rychlé připojení, ale hlavně obsahové servery, které vám takovou rychlost opravdu nabídnou. A ty dnes ve světě prakticky neexistují. I Google se bude v Kansasu teprve učit, jak nabídnout jednotlivcům ohromné datové toky, které by jinak stačily desítkám až stovkám běžných konzumentů.

Na stranu druhou bude Google Fiber ideální příležitostí pro vznik lokálního kansaského torrentu, tedy P2P sítě, kde si budou členové navzájem vytěžovat svoji vlastní konektivitu a nikoliv nějaký stahovací server typu Ulož.to..

V současné době jsou k dispozici tři balíčky – 5 Mbps internet zdarma s jednorázovou platbou, Fiber internet s maximální rychlostí 1 Gbps a cenou 70 dolarů měsíčně a nakonec kombinace internetu a televize za cenu 120 dolarů měsíčně. Uživatelé navíc obdrží 1 TB volného místa ve službě Google Drive a 2 TB místa pro nahrávání oblíbených pořadů a filmů.

Jediným zádrhelem je tak zatím minimální pokrytí, což bude primárním cílem pro rok 2013 a 2014. Google chce totiž Fiber na mezinárodním trhu a k tomu bude potřeba hodně strategických kroků, koupí a rozhodnutí.

Rozšíření řady Nexus

Na začátku roku 2010 uvedl Google Nexus One (HTC), na podzim téhož roku Nexus S (Samsung), v roce 2011 to byl Galaxy Nexus (Samsung) a loni pak Nexus 4 (LG), kterého od léta začala doplňovat série několika verzí 7“ a 10“ tabletů (Asus, Samsung). Aktuálních zařízení Nexus je tedy celá plejáda a tento trend bude pokračovat i letos.

Série Nexus nabízí smartphony, sedmi i desetipalcové tablety.Série Nexus nabízí smartphony, sedmi i desetipalcové tablety.|Zive.czSérie Nexus nabízí smartphony, sedmi i desetipalcové tablety.

Nexus 7 se stal jedním z nejprodávanějších malých tabletů na trhu a nastolil určitý standard, přestože i on se nevyhnul problémům s chybovým systémem a pomalými dodávkami na trh.

Další telefony a snad i tablety z programu Nexus dorazí na trh i letos. Možná to bude už na I/O, zcela jistě ale do konce roku, jak už tom ubývá zvykem. Mnozí by si jistě přáli, aby se program rozšířil i na další výrobce a Nexus se tak stal určitou zárukou kvality.

Android s limetkovým koláčem

Operační systém Android ušel od své první veřejné verze v roce 2008 velký kus cesty a už má za sebou desítky velkých i drobných aktualizací. V současné době používají nejnovější zařízení Android 4.2 Jelly Bean, který přinesl oproti předchůdci celou řadu kosmetických inovací v uživatelském prostředí, rychlosti systému i aplikacích samotných. Na rok 2013 se však očekává další velký skok jménem Android 5.0 Key Lime Pie, o kterém kolovaly spekulace vlastně celý loňský rok.

Po devíti verzích systému Android nás čeká desátá, dle mnohých přelomová.Po devíti verzích systému Android nás čeká desátá, dle mnohých přelomová.|Zive.czPo devíti verzích systému Android nás čeká desátá, dle mnohých přelomová.

Jeho premiéra se s největší pravděpodobností uskuteční v květnu na konferenci Google I/O.

Růst a integrace Google+

Nic není věčné. Ví to třeba MySpace, který musel po nástupu Facebooku bojovat o své postavení na trhu, a ví to ostatně i Mark Zuckerberg, jehož síť je momentálně sice na vrcholu, nicméně to byl před lety i zmíněný MySpace. Existence Twitteru, LinkedInu, Google+ a dalších zároveň ukazuje, že vedle megalomanské modré sítě s miliardou účtů a všudypřítomnou reklamou mohou existovat i ti další.

Google do své sítě investoval přes 500 milionů dolarů a díky masivní reklamní podpoře ve svých ostatních produktech i na televizních obrazovkách „přetáhl“ na G+ víc než půlmiliardu účtů. Síť na začátku prosince aktivně používalo 135 milionů uživatelů (až 235 podle benevolentnější metodiky) a Google+ tak pomalu překonává populační velikost Twitteru. Roste prostě rychleji.

V podobném tempu bude Google+ pokračovat i letos a do své sítě bude integrovat další služby firmy. Poněvadž ať už je Google+ čímkoliv, je to především lepidlo, které dává dohromady IM komunikaci (GTalk/Hangout), sociální síť (Buzz), fotky (Picasa), videa (YouTube) aj. To všechno dohromady dnes tvoří jednu velkou síť, ačkoliv ještě před rokem a půl to byly všechno samostatné a docela izolované služby. V tomto směru tedy Buzz nebyl neúspěch. Zanikl, aby mohl dále existovat v rámci Google+, jeho technologie totiž pohání uživatelskou „zeď“ se zprávičkami.

Na Google+ a jeho profily narazíte všude včetně obchodu Play Store, kde lidé nově přidávají komentáře také pod svou G+ identitou. A v tom je to celé kouzlo, je to opravdu všeobjímající lepící páska pro celý Google. Nástěnka se zprávami je pouze jednou z mnoha částí.

Věčný boj

Google bude i v roce 2013 soupeřit s Microsoftem, který chce do světa protlačit svůj mobilní Windows a webové služby. Bude bojovat také s Applem, který bude inovovat své produkty, a bude bojovat také se stále náročnějšími uživateli z trhů mimo USA, kteří chtějí používat plnohodnotný Play Store a některé další služby, které jsou dostupné pouze v zámoří. No a nakonec bude bojovat i sám se sebou, bude se totiž nadále velmi dynamicky měnit, zkoušet krátkodobé novoty, které posléze bude rušit a my mu za to budeme tleskat i nadávat.