Guláš, prejt a dršťkovou ze Zlína vytlačila vietnamská bistra

Tradiční bufety ze Zlína skoro zmizely. Válcují je asijská bistra a americké řetězce s rychlým občerstvením.

Každého, kdo se na sto metrů přiblíží k bráně bývalého továrního areálu Svit, udeří do nosu typická vůně smažených asijských jídel. Bistro u vstupu do podchodu patří k nejvyhledávanějším ve Zlíně. Další rušný vietnamský fastfood je v nedaleké budově tržnice nebo o pár desítek metrů dál v Obchodním domě. Čím to je, že se jim ve Zlíně tak daří?

„Dávají velké porce za dobrou cenu. Jídlo je syté, má výraznou chuť, a proto mi docela chutná. I když to člověk nesmí jíst moc často, pak se toho rychle přejí,“ shrnuje Jakub Bartošek ze Zlína, proč si někdy kupuje jídlo právě u Vietnamců.

Asijských bister ve městě rychle přibývá. Každý rok je jich několik. Nejnovější otevřeli před pár týdny v hypermarketu Interspar v Prštném. Na místě klasického bufetu. Dvě asijské restaurace s rychlým občerstvením jsou hned naproti sobě na Kvítkové ulici, velká restaurace Panda je v hypermarketu Tesco v Malenovicích, rušno je i v čínském bistru v nákupním centru na Čepkově.

Naopak rychlá občerstvení s dršťkovou polévkou, koprovkou a gulášem ve Zlíně úplně vymizela. Drží se jen bufet na autobusovém nádraží. Ovar, karbanátky a jiné masité lahůdky si ještě lidé dávají „na stojáka“ v řeznictví U Červinků. Pak už jsou v centru města jen pobočky amerických řetězců McDonald´s a KFC. Ty jsou sice o dost dražší, ale hlavně mezi mladými jsou v módě.

Mladí na prejt nechodí

Petr Kovář měl před několika lety bufet s řeznictvím v přízemí Domu kultury. Všiml si, že zákazníků postupně ubývalo. „Lidé už to tolik nevyhledávají. Mladí jsou zvyklí na fastfoody, na prejt nepřijdou. K nám chodili na jídlo dělníci, úředníci, hlavně střední a starší generace,“ říká Petr Kovář.

Zhruba půl roku má vietnamské provozovatele bufet na zlínském vlakovém nádraží, který byl jedním z posledních míst v centru Zlína, kde byly k dostání typické pochoutky jako tlačenka, sekaná nebo dršťková polévka.

Noví majitelé se chtěli štamgastům přizpůsobit, a tak je nabídka jejich bistra docela kuriózní. Dršťková polévka v ní zůstala stejně jako vaječný řízek, guláš nebo bramborový salát. Kromě toho si tu ale můžete dát i kuřecí kung pao, asijské závitky nebo ostrou pekingskou polévku.

Vietnamci vaří guláš

„Snažili jsme se naučit vařit jídla, na které tu byli zvyklí. Chtěli jsme si zachovat klientelu. Dokonce nás lidé pochválili, jak vaříme dobrý guláš,“ usmívá se provozovatel Hong Nguyen Thi.

Právě česká jídla jdou v bistru na odbyt nejvíc, o čínu místní štamgasti moc nestojí. Většina návštěvníků bufetu si ani jídlo nedává, vystačí s točeným pivem a panákem něčeho tvrdšího. V tom se nádražní bufet nezměnil.

S počtem zákazníků, kteří do bistra chodí, ale majitel moc spokojený není. „Je to slabé,“ krčí rameny Hong Nguyen Thi. Není se co divit. O pár desítek metrů dál na autobusovém nádraží jsou dvě další asijská bistra, a k tomu ještě oblíbený bufet s českými jídly.

Jaké máte zkušenosti s jídly v asijských bistrech ve Zlíně vy? Napište nám o svých zkušenostech na adresu redakcezlin@mf.cz.