Hala v kurzu: rychle se vymění povrch a přijedou zase jiní mistři

Ostrava se stává velkoměstem sportu. Střídá se tu jedna velká sportovní akce za druhou. Co díky mistrovským podnikům Ostrava získává a co ji to stojí?

Jen co ostravskou ČEZ Arénu opustili nejlepší evropští stolní tenisté, obsadily ji nejlepší světové basketbalistky. Světových sportovních akcí, které Ostrava v posledních letech hostila, je mnohem víc. Namátkou: Davis cup, mistrovství světa v ledním hokeji, ve florbale, v kulturistice, v latinskoamerických tancích, ve freestyle motokrosu. A mnoho dalších.
„Ostrava je jedno z nejsportovnějších měst, většinu daviscupových akcí jsme hráli tady. Pro nás je vynikající, máme tady výborné zázemí: halu, ubytování, jídlo. Hotel hned vedle haly, nemusíme po zápasech nikam přejíždět. Služby jsou víc než stoprocentní,“ pochvaluje si zázemí nejhrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.

Výborná reklama

Na Davis cup a podobné velké sportovní podniky Ostrava slyší. Město o ně stojí a dělá, co může, aby si organizátoři vybrali právě je. „Na basketbal i ping-pong jsme dali z rozpočtu po pěti milionech korun. Zhruba totéž dostávají organizátoři Davis cupu či Zlaté tretry,“ říká náměstek ostravského primátora Lubomír Pospíšil.
Podle něj je to investice, která se mnohonásobně vrací. „Je to pro Ostravu obrovská reklama. Basketbal běží do 140 zemí světa. Zvyšuje se tím naše prestiž na sportovní mapě. Každá koruna se nám vrací. Hotely mají vyprodáno, hosté utrácejí peníze ve městě i v barech na Stodolní,“ doplňuje Pospíšil.
Šéf agentury Stodolní.cz Aleš Ďurka potvrzuje, že jen začalo basketbalové mistrovství, objevily se v barech skupinky cizinců, a na Stodolní se ukázali i stolní tenisté. „Viděl jsem Petra Korbela a celý víkend, kdy ping-pong v Ostravě končil, byl z našeho pohledu povedený. Ale z Arény je to k nám přece jen daleko a jsou akce, které ani nepostřehneme, že se konaly,“ povídá Ďurka.
Také ekonom Vladislav Duda si myslí, že na sportovních akcích Ostrava získává. „V hale se pravidelně hraje hokejová extraliga, sem tam je tam nějaký koncert, ale tyhle velké akce navíc jí vyloženě svědčí. Do Ostravy přitáhnou lidi, kteří tady nechají peníze. Když nejsou v hale, jdou se projít po obchodech a něco utratit,“ popisuje Duda.
Ředitel hotelu Clarion Congress Lubomír Bárta souhlasí. „Na některé akce se sjedou sportovci ze všech kontinentů. A když jsou spokojení a zmíní se o tom doma, je to pro Ostravu hodně dobrá reklama,“ říká.
Bárta je nadmíru spokojený: během pingpongového i basketbalového šampionátu má plno. „Máme 172 pokojů, ubytovat můžeme okolo tří set lidí. Naší výhodou je, že stojíme hned vedle ČEZ Arény,“ vypráví Bárta.
Ostrava má podle sportovních manažerů a odborníků ještě jedno velké plus: skvostné publikum. „Sportovci si ostravské publikum pochvalují, i proto se sem tlačí různé sporty. Na stolním tenise byla místy neuvěřitelná atmosféra, lidé byli spokojení, že můžou vidět naše,“ líčí náměstek Pospíšil.
Český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil to jen podtrhuje. „Lidé jsou tu po sportu hladoví, ocení, když vidí utkání reprezentace v jakémkoli sportu. Hala je vždycky nabitá, fandí. I když se nám nedařilo, diváci nás podrželi, hecovali, hnali dál. I proto se sem rádi vracíme. Počátkem března budeme hrát s Kazachstánem. Tipuju, že až se bude na svazu rozhodovat, kde budeme hrát, kluci budou chtít znovu do Ostravy,“ dodává Navrátil.

Hala chameleon

ČEZ Aréna je hala mnoha podob. Zažila už antuku, led, taneční parket, měkkou vystýlku pod kopyta koní, palubovku, hlínu pod kola motorek. „Palubovku pro basketbalistky jsme připravili během jedné noci, jen co skončil evropský šampionát ve stolním tenise,“ říká ředitel ČEZ Arény Kamil Vrubl (na snímku vlevo).
Na každou větší sportovní akci jezdí i zástupci příslušných národních svazů. „My pokládáme povrch a oni na nás dohlížejí. Na každé proměně se vystřídají desítky lidí. Největší problém není vyměnit palubovku, ale spíš poskládat sedadla a podobné věci. Proměna celé haly někdy trvá i dva dny,“ říká Vrubl.
Za devět let, co ČEZ Arénou žije, neměl žádnou reklamaci. „Loni se sice při zápase Davisova poháru s Argentinou hostujícímu týmu nelíbilo, na jakém povrchu se hraje, ale bral jsem to jako jejich předzápasovou taktiku,“ míní Vrubl.
Jeho lidé bývají během akcí pokaždé ve střehu. „Musíme držet službu. Může se stát, že budeme muset opravit basketbalový koš nebo se někde něco odlepí. Klidné spaní mívám, až akce skončí,“ říká Vrubl.

Lendla pustíme rádi

Aréna je domovským stánkem hokejistů Vítkovic. Jenže pokud se v hale koná něco mimořádného, musí hokej dočasně pryč. Prezident Vítkovic František Černík říká, že jeho tým na proměny arény doplácí. „Vím, že se Ostrava velkými akcemi zviditelňuje, ale hokeji se to prodraží. Extraligu musíme hrát v Porubě, mládež vozíme do Frýdku-Místku, Orlové, Nového Jičína. Teď šest týdnů v kuse nemůžeme být na svém ledě. I když nám město vyšlo vstříc a dostali jsme náplast, basketbal se určitě mohl hrát v menší hale,“ stěžuje si Černík.
Náměstek Pospíšil uznává, že právě tohle je ostravská slabina. „Nemáme halu na malé sporty, jako je volejbal, basketbal. Ostravě chybí, uvědomujeme si to,“ přiznává Pospíšil. Černík ví, že halu bude muset brzy znovu půjčit, tentokrát tenistům. 5. listopadu se hraje velká exhibice, na níž se představí slavný ostravský rodák Ivan Lendl. „Nejdříve si zahraje proti Švédovi Björnu Borgovi, poté odehraje i čtyřhru po boku Karla Nováčka proti Matsi Wilanderovi s Björnem Borgem,“ láká Kamil Vrubl.
„Přeložili jsme kvůli tomu utkání, ale nemám s tím problém, je to jen jeden den a na Ivana Lendla se půjdu rád podívat,“ reaguje Černík.