Hejčínská jídelna prodělává

Karel Páral
Hvězdicovitá vývařovna gymnázia v Hejčíně bude od července fungovat samostatně.

Pro největší olomoucké gymnázium i několik dalších škol to byla velká událost. Budova ve tvaru hvězdice vyrostla vedle hejčínského gymnázia před dvěma lety a začala pro něj vyrábět jídla. Nyní zásobuje i několik dalších jídelen a vaří pro téměř dva tisíce lidí. Částka bezmála sto dvaceti milionů byla jednou z nejvyšších investic do školství za dobu existence krajů. Jenomže už nedlouho po přestřižení pásky bylo jasné, že supermoderní kuchyně s bude pro gymnázium ekonomickou koulí na noze. Finanční ztráty, ve kterých škola kvůli obrovským provozním nákladům končila, přesahovaly podle zjištění Sedmičky milion korun ročně. Krajští radní v dubnu na jednání rady řešili, jak dál. „Nabízel se buď vznik samostatné školní jídelny a založení samostatné příspěvkové organizace, nebo pronajmutí kuchyně firmě, která by ji provozovala,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Sekanina. O vývařovnu se zajímala i firma Eurest, radní ale dali nakonec přednost samostatné organizaci zřizované krajem, která vznikne v červenci.
Podle ředitele školy Evžena Mayera, který oddělení kuchyně od školy prosazoval, se tato změna žáků nedotkne, protože budou stejně jako doposud platit jen za suroviny na jídlo. Strávníky mladší patnácti let tak bude příští rok oběd stát čtyřiadvacet a starší studenty šestadvacet korun. Zato peněženky kantorů budou příští školní rok o pár set korun lečí. „Budou totiž platit stejně jako externí strávníci, tedy šedesát pět korun,“ dodal Mayer, jehož plán dlouho narážel na odpor krajských radních. Proti byl i náměstek Sekanina pro školství. „Původně jsem se bránil tomu, aby byla jídelna samostatná. Domníval jsem se, že se to dá zvládnout. Pan ředitel nás ale přesvědčil, že toto řešení je pro gymnázium vhodnější, a nakonec jsme uznali, že má pravdu,“ připustil Sekanina. A po prvním červenci zůstane kuchyně ztrátová. Náměstek Sekanina přesto věří, že za dva roky si už na sebe vydělá. V té době už by totiž měla vařit pět tisíc jídel pokrmů denně, mimo jiné i pro Slovanské gymnázium.